Пошарова топографія. Шкіра тильної поверхні пальців тонка, підошвової — щільна, особливо в ділянці проксимальної фаланги. Підшкірна жирова клітковина на тильній поверхні пальців розвинена слабко, на підошвовій пронизана сполучнотканинними перетинками та має виражену комірчасту будову. Тильний апоневроз пальців укріплений сухожилками м'язів-розгиначів які кріпляться до фаланг пальців. З підошвового боку сухожилки м'язів-згиначів, оточені синовіальними піхвами, проходять в остеофіброзних каналах. Зв'язки, капсули суглобів, окістя фаланг утворюють глибокий шар.

І палець має дві, інші — три фаланги, з'єднані блокоподібними суглобами між собою та з плесновими кістками. По боках капсули суглобів укріплені обхідними зв'язками (lig. collateralia).
Категорія: Топографічна анатомія нижньої кінцівки | Переглядів: 4176 |

Пошарова топографія. Шкіра підошвової поверхні стопи товста та міцно зрощена з підлеглим підошвовим апоневрозом (aponeurosis plantaris) за допомогою великої кількості сполучнотканинних перегородок, які пронизують підшкірну жирову клітковину. Підшкірна жирова клітковина добре розвинена в ділянці п'яткового горба і головок плеснових кісток, де вона виконує роль амортизатора. Завдяки її вираженій комірковій будові нагнійні процеси мають обмежений характер. Гній зазвичай поширюється вглиб до апоневрозу. Різані рани підшкірної жирової клітковини мають типовий вигляд — з випинанням гроноподібних грудочок жиру.

Стовщена власна фасція підошви має назву підошвового апоневрозу. Він натягнутий між п'ятковим горбом і основами пальців. У дистальному відділі апоневроз розщеплюється на 4—5 ніжок, які обмежують комісуральні отвори. Останні випо ... Читати далі »
Категорія: Топографічна анатомія нижньої кінцівки | Переглядів: 6828 |

Пошарова топографія. Шкіра цієї ділянки тонка, рухома. її легко ушкодити (потертості, садна тощо). Підшкірна жирова клітковина пухка, слабко виражена, в ній може скупчуватися набрякова рідина. Поверхнева фасція оточує в підшкірній жировій клітковині тильну венозну сітку стопи (rete venosum dorsale pedis), яка є початком великої та малої підшкірних вен. Біля місця її розгалуження проходять поверхневі нерви, що є кінцевими гілками литкового, поверхневого та глибокого малогомілкових і підшкірного нервів.
 
Тильна фасція стопи (fascia dorsalis pedis) є продовженням власної фасції гомілки. Через щільність її називають тильним апоневрозом стопи. Вона обмежує ззовні тильний простір стопи (spatium dorsale pedis), у якому в три шари розташовані сухожилки, м'язи, глибокі судини та нерви.
Категорія: Топографічна анатомія нижньої кінцівки | Переглядів: 3760 |

Межі. Стопу від надп'ятково-гомілкової ділянки відділяють лінії, проведені через верхівки кісточок у горизонтальній (на тилі) та фронтальній (на підошві) площинах.

Стопу розділяють на такі підцілянки: тил, підошву, пальці, суглоби. Межею між тилом і підошвою є лінія, проведена від середини п'яткової кістки до середини головки V плеснової кістки (ззовні) і до середини головки І плесневої кістки (зсередини). Стопа від пальців відмежована лінією, проведеною на 2— 2,5 см проксимальніше від міжпальцевих складок (основа пальців).

Зовнішніми орієнтирами стопи є п'ятковий горб, горбистість V плеснової кістки (tuberositas ossis metatarsalis V), сухожилок відвідного м'яза мізинця. На внутрішній поверхні стопи, на 3—4 см нижче присередньої кісточки, можна прощу ... Читати далі »
Категорія: Топографічна анатомія нижньої кінцівки | Переглядів: 3593 |

Межі. Надп'ятково-гомілкова ділянка відокремлена від ділянки гомілки коловою лінією, що проходить над основою кісточок, від стопи — двома лініями: одна проходить у фронтальній площині від однієї кісточки через підошву до другої, інша —. у горизонтальній, з'єднуючи кісточки на тильній поверхні стопи.

Зовнішніми орієнтирами ділянки є бічна та присередня кісточки, п'ятковий сухожилок і горб, контури сухожилків м'язів на передній ділянці суглоба.

З практичної точки зору, в надп'ятково-гомілковій ділянці розрізняють передню та задню ділянки, бічну та присередню закісточкові ділянки та надп'ятково-гомілковий суглоб.

Шкіра передньої надп'ятково-гомілкової ділянки (regio talo ... Читати далі »
Категорія: Топографічна анатомія нижньої кінцівки | Переглядів: 5172 |

Пошарова топографія. Шкіра задньої гомілкової ділянки тонка, рухома, збирається в складку. Підшкірна жирова клітковина добре виражена і теж збирається в складку. У ній проходить велика підшкірна вена, проекція якої відповідає лінії, проведеній від передньої поверхні присередньої кісточки до задньої поверхні присереднього надвиростка стегнової кістки (лінія Лінтона — проекція розташування перфорантних вен). У зазначену судину вливаються її поверхневі притоки. Перфорантними венами (їх може бути від 3 до 12), які пронизують власну фасцію, велика підшкірна вена сполучається з глибокими венами.

Усі вени підшкірної жирової клітковини задньої гомілкової ділянки м'язового типу, містять клапани.

Посередині зазначеної ділянки розташована мала підшкірна вена, яка в середній трет ... Читати далі »
Категорія: Топографічна анатомія нижньої кінцівки | Переглядів: 6849 |

Межі. Зазначена ділянка обмежена згори циркулярною лінією, проведеною через горбистість великогомілкової кістки, знизу — такою самою лінією, проведеною через кісточки, ззовні — борозною між малогомілковими та литковим м'язами, зсередини — присереднім краєм великогомілкової кістки.

Пошарова топографія. Шкіра над передньою поверхнею великогомілкової кістки зрощена з фасціями й окістям. Підшкірна жирова клітковина означена слабко. На зовнішній поверхні гомілки в ній розташовані гілки малої підшкірної вени, на присередній — великої.

Фасція гомілки (fascia cruris) — щільна, міцно зрощена з окістям передньої поверхні великогомілкової кістки. Вона утворює міжм'язові перетинки гомілки, а саме: передню (septum inter ... Читати далі »
Категорія: Топографічна анатомія нижньої кінцівки | Переглядів: 5315 |

1 2 3 ... 17 18 »
Рукавная гастрэктомия

Рукавная гастрэктомия — необратимая бариатрическая операция, направленная на уменьшение объема желудка с целью снижения веса. Это так называемое хирургическое вмешательство по поводу ожирения предназначено для определенных категорий пациентов в возрасте от 18 до 60 лет с патологическим ожирением или тяжелым ожирением (ИМТ более 40). Обратите внимание, что предоперационное наблюдение за рукавом длится от 6 до 12 месяцев. Это посл... Читать далее...


Что такое онлайн-психологическая помощь?

Получение психологической помощи онлайн — это не только эффективный способ получить поддержку, но и метод, который становится все более востребованным среди большого количества населения. Мы рассмотрим о преимуществах выбора онлайн-психологической помощи, независимо от проблемы.

Психологическая помощь онлайн — это любая поддержка, предлагаемая медици... Читать далее...


close