Шлунок (gaster)
 
Шлунок — найширша частина травного каналу, завдовжки (у дорослих) 30 см і місткістю 2—2,5 л. Розташований шлунок у верхньому поверсі очеревинної порожнини. На його положення та форму впливають ступінь наповнення, вік людини, форма живота тощо.

Шлунок має передню (paries anterior) і задню (paries posterior) стінки, які переходять одна в одну, утворюючи малу кривину шлунка, обернену догори та праворуч,  і велику кривину шлунка (curvatura ventriculi major), обернену донизу та ліворуч. Проекція малої кривини шлунка відповідає дугоподібній лінії, що огинає мечо-подібний відросток ліворуч і знизу. Проекцію великої кривини шлунка проводять по лівій середньоключичній лінії від нижнього краю V ребра до X ребра по зігнутій уліво дузі, що йде праворуч до бічного ... Читати далі »
Категорія: Топографічна анатомія живота | Переглядів: 6565 |

Черевна частина стравоходу (pars abdominalis esophagei)

Черевна частина стравоходу завдовжки 1—3 см є кінцевою частиною органа, яка простягається від стравохідного отвору діафрагми (hiatus esophageus) до переходу в шлунок. Стравохідний отвір розташований на рівні Тх, ТХІ і відстоїть від серединної лінії на 2—3 см ліворуч.

Правий край стравоходу переходить у малу кривину шлунка (curvatura ventriculi minor), лівий — утворює з його дном кут — кардіальну вирізку (incisura cardiaca). Внутрішня поверхня вирізки виступає в просвіт шлунка, утворюючи заслінку, що перешкоджає зворотному надходженню їжі зі шлунка в стравохід (регургітації).
... Читати далі »
Категорія: Топографічна анатомія живота | Переглядів: 2291 |

Очеревинну порожнину умовно поділять на два поверхи: верхній і нижній. Межею між ними є поперечна ободова кишка та її брижа (mesocolon transversum) або лінія фіксації кореня брижі поперечної ободової кишки до задньої стінки живота (мал.).

У верхньому поверсі очеревинної порожнини розташовані печінка з жовчним міхуром, цілунок, селезінка, верхня половина дванадцятипалої кишки та більша частина підшлункової залози. Крім того, тут містяться важливі з практичної точки зору відносно обмежені простори, або сумки, які сполучаються між собою за допомогою вузьких щілин. До них належать чепцева, печінкова та передшлункова сумки.

Чепцева сумка (bursa omentalis), що має вигляд щілини, розташована позаду шлунка та малого чепця. У чепцевій сумці виділяють передню, задню, нижню та ліву стінки.
... Читати далі »
Категорія: Топографічна анатомія живота | Переглядів: 7696 |

Черевна порожнина, або порожнина живота, — найбільша з порожнин тіла людини. Вона обмежена внутрішньочеревною та внутрішньотазовою фасціями, що вкривають із середини такі анатомічні утворення: вгорі — діафрагму, спереду і з обох боків — м'язи стінки живота, ззаду — поперекові хребці, квадратний м'яз попереку та клубово-поперекові м'язи, знизу — діафрагму таза.

У черевній порожнині виділяють очеревинну порожнину (cavitas peritonei) — щілиноподібний простір між листками пристінкової (peritoneum parietale) та нутрощевої (peritoneum viscerale) очеревини, який містить невелику кількість серозної рідини. На початкових етапах розвитку органи черевної порожнини розташовуються поруч з очеревинним мішком і, поступово обертаючись, занурюються в нього. Листок пристінкової очеревини вистеляє стінки черевної порожнини, а листок нут ... Читати далі »
Категорія: Топографічна анатомія живота | Переглядів: 3260 |

Межі та зовнішні орієнтири передньобічної стінки живота. Зверху передньобічна стінка живота обмежена мечоподібним відростком (processus xiphoideus) і ребровими дугами (arcus costalis). Зовнішня межа умовна і може бути представлена вертикальною лінією, що з'єднує кінець XI ребра з клубовим гребенем (crista iliaca, лінія Лєсгафта). Нижньою межею зазначеного анатомічного утворення є клубові гребені, пахвинні складки та зв'язки (plicai et ligamenta inguinales), а також лобковий симфіз (symphisis pubica).

До зовнішніх орієнтирів передньобічної стінки живота можна віднести поздовжню борозну по серединній лінії, що відповідає білій лінії живота (linea alba abdominis), пупкову ямку (fovea umbilicalis), розташовану приблизно посередині білої лінії, надчеревну ямку (fossa epigastrica) — заглиблення черевної стінки по серединній лінії між краями ребрових дуг нижче мечоподібн ... Читати далі »

Категорія: Топографічна анатомія живота | Переглядів: 14358 |

Стравохід (грудна частина, pars thoracicus oesophagei).
 
Стравохід (мал.) — м'язова трубка з внутрішнім кільцевим і зовнішнім поздовжнім м'язовими шарами. Довжина стравоходу в середньому становить 25 см: близько 15 см займає відстань від зубів до початку стравоходу, 3—4 см припадає нашийну частину, 20 см — на грудну і 4—5 см — на черевну частину стравоходу.

Виділяють три відділи грудної частини стравоходу:
• верхній — до дуги аорти;
• середній — відповідає розташуванню дуги аорти та біфуркації трахеї (верхнє середостіння);
• нижній — від біфуркації трахеї до тіла XI грудного хребця.

Верхня третина грудної частини стравоходу розташо ... Читати далі »
Категорія: Топографічна анатомія грудей | Переглядів: 4237 |

Рукавная гастрэктомия

Рукавная гастрэктомия — необратимая бариатрическая операция, направленная на уменьшение объема желудка с целью снижения веса. Это так называемое хирургическое вмешательство по поводу ожирения предназначено для определенных категорий пациентов в возрасте от 18 до 60 лет с патологическим ожирением или тяжелым ожирением (ИМТ более 40). Обратите внимание, что предоперационное наблюдение за рукавом длится от 6 до 12 месяцев. Это посл... Читать далее...


Что такое онлайн-психологическая помощь?

Получение психологической помощи онлайн — это не только эффективный способ получить поддержку, но и метод, который становится все более востребованным среди большого количества населения. Мы рассмотрим о преимуществах выбора онлайн-психологической помощи, независимо от проблемы.

Психологическая помощь онлайн — это любая поддержка, предлагаемая медици... Читать далее...


close