Умовно межі ділянки визначають на 3—4 см вище і нижче лінії, що з'єднує обидва надвиростки плечової кістки. Лінії, проведені через них уздовж плеча та передпліччя, розділяють ділянку на передню та задню.
Категорія: Топографічна анатомія верхньої кінцівки | Переглядів: 2010 |

Шари. Шкіра товста, зв'язана із шаром підшкірної жирової клітковини. Плечова фасція тонка, утворює заднє фасціальне ложе, обмежене плечовою фасцією і двома міжм'язовими перегородками (septa intermuscularia brachii mediale et laterale), в якому розміщується триголовий м'яз плеча.

Судинно-нервовий пучок. У задньому фасціальному ложі під м'язом лежить задній судинно-нервовий пучок, утворений глибокою артерією плеча (a. profunda brachii), що є гілкою плечової артерії, двома однойменними венами та променевим нервом. У верхній третині плеча він лежить у променевій борозні, яка, вкриваючись триголовим м'язом плеча, утворює канал променевого нерва (s. canalis n. radialis).
 
Близьке розташування нерва та плечової кістки в разі його проходження каналом потр ... Читати далі »
Категорія: Топографічна анатомія верхньої кінцівки | Переглядів: 1968 |

Шари ділянки представлені шкірою та підшкірною жировою клітковиною з розташованими в ній підшкірними судинами та нервами. У бічній двоголовій борозні лежить головна вена (v. cephalica), у присередній — основна вена (v. basilica) і присередній шкірний нерв передпліччя (n. cutaneus antebrachii medialis).

Власна фасція плеча (fascia brachii) на присередній і бічній поверхнях віддає до плечової кістки дві міжм'язові перегородки (septa intermuscularia brachii mediale et laterale), які відділяють передню групу м'язів плеча (двоголовий м'яз плеча, дзьобо-плечовий і плечовий м'язи) від задньої групи (триголовий м'яз плеча).
... Читати далі »
Категорія: Топографічна анатомія верхньої кінцівки | Переглядів: 2364 |

Межами ділянки згори є лінія, що сполучає на плечі нижні краї великого грудного м'яза та найширший м'яз спини, знизу — лінія, що проходить на два пальці вище надвиростків плечової кістки. На шкірі біля внутрішнього та зовнішнього країв двоголового м'яза плеча видно присередню та бічну двоголові борозни (sulcus bicipitalis medialis et lateralis), які є границями між передньою та задньою ділянками плеча.
Категорія: Топографічна анатомія верхньої кінцівки | Переглядів: 1953 |

Плечовий суглоб утворений головкою плечової кістки (caput humeri) і суглобовою поверхнею лопатки (cavitas glenoidalis scapulae). Суглобова капсула прикріплюється до анатомічної шийки плечової кістки.

Укріплюють суглобову сумку зв'язки та м'язи, розташовані навколо суглоба. Зверху над суглобом нависає склепіння (fornix), утворене надплечовим і дзьобоподібним відростками лопатки, між якими натягнена дзьобо-надплечова зв'язка (lig. coracoacromiale). Спереду і зсередини суглоб прикривають підлопатковий м'яз (прикріплюється до малого горбка плечової кістки), дзьобо-плечовий і коротка головка триголового м'яза плеча (починаються на дзьобоподібному відростку лопатки), а ближче всього до поверхні — великий грудний м'яз (прикріплюється до гребеня великого горбка (crista tuberculi majoris humeri).
... Читати далі »
Категорія: Топографічна анатомія верхньої кінцівки | Переглядів: 3339 |

Межі ділянки відповідають межам лопатки, ость якої ділить ділянку на дві ямки: надостьову та підостьову.

Пошарова топографія. Під шкірою, підшкірною жировою клітковиною, поверхневою фасцією лежить власна фасція, що вкриває трапецієподібний і найширший м'язи спини (mm. trapecius et latissimus dorsi). Глибока фасція має вигляд апоневрозу, який разом із задньою поверхнею лопатки утворює надостьове і підостьове кістково-фіброзні ложа, заповнені відповідно надостьовим і підостьовим м'язами (mm. supraspinatus et infraspinatus) і невеликою кількістю клітковини.

Клітковинні простори ділянки лопатки сполучаються з клітковинними просторами зовнішнього шийного трикутника, з клітковиною підцельтоподібного простору, за ходом огинальної судини лопатки через трибічний отвір — клітковиною пахвово ... Читати далі »
Категорія: Топографічна анатомія верхньої кінцівки | Переглядів: 4223 |

Межі. Пахвова ділянка обмежена спереду нижнім краєм великого грудного м'яза, ззаду — нижнім краєм широкого м'яза спини. Внутрішньою межею є лінія, що сполучає краї зазначених м'язів на грудній клітці, зовнішньою — лінія, що з'єднує ті самі м'язи на внутрішній поверхні плеча. За відведеної кінцівки ділянка має вигляд ямки або западини.

Стінками пахвової порожнини (cavum axillare), розташованої в цій ділянці, є спереду великий і малий грудні м'язи (mm. pectorales major et minor), ззаду — найширший м'яз спини, великий і малий круглі, підлопатковий м'язи (mm. latissimus dorsi, teres major et minor, subscapularis), медіально — латеральний бік грудної клітки до IV ребра з переднім зубчастим м'язом, збоку — плечова кістка із дзьобо-плечовим м'язом (m. coracobrachialis) і короткою головкою двоголового м& ... Читати далі »
Категорія: Топографічна анатомія верхньої кінцівки | Переглядів: 10608 |

« 1 2 3 4 5 6 7 ... 17 18 »
Пансионат для пожилых людей

Хотя многие желают провести старость дома, в окружении близких, в определенных ситуациях требуется использование дома престарелых. 

Дома престарелых определяются как специализированные центры, которые предлагают уход в палате вашим близким в возрасте старше 60 лет, нуждающимся в ежедневном уходе. Их основная миссия — следить за уязвимыми людьми, однов... Читать далее...


Рукавная гастрэктомия

Рукавная гастрэктомия — необратимая бариатрическая операция, направленная на уменьшение объема желудка с целью снижения веса. Это так называемое хирургическое вмешательство по поводу ожирения предназначено для определенных категорий пациентов в возрасте от 18 до 60 лет с патологическим ожирением или тяжелым ожирением (ИМТ более 40). Обратите внимание, что предоперационное наблюдение за рукавом длится от 6 до 12 месяцев. Это посл... Читать далее...


close