Бічний трикутник шиї
Межами бічного трикутника шиї спереду є задній край груднинно-ключично-соскоподібного м'яза, ззаду — верхньозовнішній край трапецієподібного м'яза, знизу — верхній край ключиці.

Пошарова топографія. Шкіра в межах бічного трикутника тонка, рухома, еластична. Підшкірна жирова клітковина розвинена помірно, в листках поверхневої фасції, у нижніх відділах трикутника, лежать волокна підшкірного м 'яза шиї. Глибше, під власною фасцією шиї, розташовані жировий шар і поперечна вена лопатки (v. transersa scapulae), а також інші венозні судини, які несуть кров у внутрішню яремну вену. У бічному трикутнику шиї розташовано зазвичай 2—3 надключичні нерви ( nn. supraclaviculars).

Лопатково-ключичний апоневроз шиї в бічному трикутнику наявний лише в ділянці лопатково-ключичного трикутника, розташованого між ключицею, нижнім черевцем лопатково-під'язикового нерва та заднім краєм нижнього відділу груднинно-ключично-соскоподібного м'яза. Під апоневрозом у цій ділянці міститься багато клітковини. У ділянці лопатково-трапецієподібного трикутника, який входить до кладу бічного трикутника шиї і обмежений краєм трапецієподібного м'яза, нижнім черевцем лопатково-під'язикового м'яза, заднім краєм верхнього відділу груднинно-ключично- соскоподібного м'яза, лопатково-ключичного апоневрозу немає. У цьому трикутнику під власною фасцією шиї, між нею і передхребтовою фасцією, міститься клітковина, в якій проходить додатковий нерв і розташовані лімфатичні вузли.

Судинно-нервовий пучок бічного трикутника шиї розташований у клітковині під лопатково-ключичним апоневрозом шиї в межах лопатково-ключичного трикутника. Його утворюють підключичні артерія та вена, а також плечове сплетення (plexus brachialis). Підключична артерія займає присередньонижнє положення відносно плечового сплетення. Ще нижче та медіальніше лежить підключична вена. Зазначена артерія проходить у ділянку бічного трикутника шиї з міждрабинчастого простору. Вона розташована в пухкій клітковині між бічним краєм переднього драбинчастого м'яза та І ребром. У цьому місці від неї відходить поперечна артерія шиї. У межах бічного трикутника шиї розташовані й інші гілки підключичної артерії: поверхнева шийна (a. cervicalis superficialis) і надлопаткова (a. suprascapularis) артерії (мал.).

У бічний відділ лопатково-ключичного трикутника косо спускається підключична артерія і на рівні середини ключиці залягає між ключицею та І ребром. Спереду та нижче зазначеної артерії розташована підключична вена, що прямує в перед драбинчастий простір. Отже, в цій ділянці вена відділена від артерії переднім драбинчастим м'язом.

Плечове сплетення утворене передніми гілками чотирьох нижніх шийних і першого грудного спинномозкових нервів. Вони виходять між переднім і середнім драбинчастими м'язами і на шиї (в надключичній частині сплетення) утворюють три нервових стовбури: верхній, середній і нижній (truncus superior, medius et inferior). Верхній стовбур сплетення формується завдяки злиттю CV-VI, середній — CVII, нижній — С VIIІ і TІ  нервами. Позаду середини ключиці ці стовбури з'єднуються, переплітаються і спускаються в пахвову ямку, де, оточуючи пахвову артерію, формують бічний, присередній і задній пучки сплетення (fasciculi lateralis, medialis et posterior). Спереду та ззаду від підключичної частини плечового сплетення відходять короткі гілки до передньої грудної стінки.

У лопатково-трапецієподібному трикутнику здійснюють вагосимпатичну блокаду за Вишневським, анестезію шийного сплетення, ліворуч — доступ до стравоходу, а також розрізи при глибоких флегмонах шиї. У лопатково-ключичному — виконують доступ до підключичної артерії та вени, доступ до діафрагмового нерва, анестезію плечового сплетення (за Куленкампффом) під час операцій на верхній кінцівці, а також доступ до лімфатичної грудної протоки (ліворуч).
 
Бічний трикутник шиї
Категорія: Топографічна анатомія шиї | Переглядів: 5139 | Додав: anatomia | Теги: Топографічна анатомія шиї, анатомія людини, Анатомія, топографічна анатомія, Бічний трикутник шиї | Рейтинг: 0.0/0
Рукавная гастрэктомия

Рукавная гастрэктомия — необратимая бариатрическая операция, направленная на уменьшение объема желудка с целью снижения веса. Это так называемое хирургическое вмешательство по поводу ожирения предназначено для определенных категорий пациентов в возрасте от 18 до 60 лет с патологическим ожирением или тяжелым ожирением (ИМТ более 40). Обратите внимание, что предоперационное наблюдение за рукавом длится от 6 до 12 месяцев. Это посл... Читать далее...


Что такое онлайн-психологическая помощь?

Получение психологической помощи онлайн — это не только эффективный способ получить поддержку, но и метод, который становится все более востребованным среди большого количества населения. Мы рассмотрим о преимуществах выбора онлайн-психологической помощи, независимо от проблемы.

Психологическая помощь онлайн — это любая поддержка, предлагаемая медици... Читать далее...


Хід очеревини
1 — діафрагма;
2 — підшлункова залоза;
3 — чотири листки брижі поперечної ободової кишки;
4 — поперечна ободова кишка;
5 — петлі тонкої кишки;
6 — прямокишково-маткова заглибина;
7 — пряма кишка;
8 — сечовий міхур;
9 — міхурово-маткова заглибина;
10 — матка;
11 — задні два листки.....


Схема кровообігу
а — до народження: I — венозний анастомоз між легеневою артерією і аортою; 2 — аорта; 3 — гілки легеневої артерії до лівої легені; 4 — впадіння легеневих вен у ліве передсердя; 5 — ліве передсердя; 6 — лівий шлуночок; 7 — правий шлуночок; 8 — артерії до печінки; 9 — артерії до ворітної вени; 10, 12 — пупкові артерії; 11 — пупкова вена; 13 — венозна.....


close