Черевна частина стравоходу
Черевна частина стравоходу (pars abdominalis esophagei)

Черевна частина стравоходу завдовжки 1—3 см є кінцевою частиною органа, яка простягається від стравохідного отвору діафрагми (hiatus esophageus) до переходу в шлунок. Стравохідний отвір розташований на рівні Тх, ТХІ і відстоїть від серединної лінії на 2—3 см ліворуч.

Правий край стравоходу переходить у малу кривину шлунка (curvatura ventriculi minor), лівий — утворює з його дном кут — кардіальну вирізку (incisura cardiaca). Внутрішня поверхня вирізки виступає в просвіт шлунка, утворюючи заслінку, що перешкоджає зворотному надходженню їжі зі шлунка в стравохід (регургітації).

У місці проникнення стравоходу через діафрагму його м'язова оболонка тісно переплітається з м'язовими пучками останньої, утворюючи м 'язовий жом.

Очеревина вкриває черевну частину стравоходу спереду і збоку (мезоперитонеальне розташування) або з усіх боків (інтраперитонеальне розташування).

На передній поверхні черевної частини стравоходу лежить лівий блукаючий нерв, на задній — правий. У цьому місці вони мають назву блукаючих стовбурів.

Передній блукаючий стовбур (truncus vagalis anterior) розташований на передній поверхні черевної частини стравоходу. Підходячи до шлунка, він розпадається на 1—4 великі гілки. У кардіальній частині шлунка ці гілки, своєю чергою, віддають по 3—10 коротких гілок до дна і кардії, а також 1—3 гілки до печінки, які проходять між листками малого чепця. Крім того, низка гілок блукаючого стовбура йде по передній поверхні малої кривини шлунка і розгалужується на численні передні шлункові гілки. Сам стовбур продовжується у вигляді довгої гілки, яка йде паралельно малій кривині (нерв Латарже) і входить у стінку воротаря у вигляді воронячої лапки.

Задній блукаючий стовбур (truncus vagalis posterior) у ділянці кардії розпадається на гілки, більшість з яких йде до черевного сплетення і лише 1—3 гілки — до кардіальної частини та одна гілка — до малої кривини шлунка.

Гілки переднього та заднього блукаючих стовбурів утворюють численні сполучення в ділянці кардіальної частини шлунка і його малої кривини.
Категорія: Топографічна анатомія живота | Переглядів: 2301 | Додав: anatomia | Теги: анатомія людини, Черевна частина стравоходу, Топографічна анатомія живота, топографічна анатомія, Анатомія | Рейтинг: 0.0/0
Пансионат для пожилых людей

Хотя многие желают провести старость дома, в окружении близких, в определенных ситуациях требуется использование дома престарелых. 

Дома престарелых определяются как специализированные центры, которые предлагают уход в палате вашим близким в возрасте старше 60 лет, нуждающимся в ежедневном уходе. Их основная миссия — следить за уязвимыми людьми, однов... Читать далее...


Рукавная гастрэктомия

Рукавная гастрэктомия — необратимая бариатрическая операция, направленная на уменьшение объема желудка с целью снижения веса. Это так называемое хирургическое вмешательство по поводу ожирения предназначено для определенных категорий пациентов в возрасте от 18 до 60 лет с патологическим ожирением или тяжелым ожирением (ИМТ более 40). Обратите внимание, что предоперационное наблюдение за рукавом длится от 6 до 12 месяцев. Это посл... Читать далее...


Хід очеревини
1 — діафрагма;
2 — підшлункова залоза;
3 — чотири листки брижі поперечної ободової кишки;
4 — поперечна ободова кишка;
5 — петлі тонкої кишки;
6 — прямокишково-маткова заглибина;
7 — пряма кишка;
8 — сечовий міхур;
9 — міхурово-маткова заглибина;
10 — матка;
11 — задні два листки.....


Схема кровообігу
а — до народження: I — венозний анастомоз між легеневою артерією і аортою; 2 — аорта; 3 — гілки легеневої артерії до лівої легені; 4 — впадіння легеневих вен у ліве передсердя; 5 — ліве передсердя; 6 — лівий шлуночок; 7 — правий шлуночок; 8 — артерії до печінки; 9 — артерії до ворітної вени; 10, 12 — пупкові артерії; 11 — пупкова вена; 13 — венозна.....


close