Глотка
Цей орган розташований між основою черепа і Сvi. У глотці виділяють три частини: носову — від основи черепа до рівня твердого піднебіння, ротову — від рівня твердого піднебіння до тіла під'язикової кістки і глоткову — від рівня під'язикової кістки до переходу її у стравохід.

Важливим анатомічним утворенням глотки є лімфатичне глоткове кільце (Пирогова—Вальдеєра кільце).
 
Крім одиночних лімфоїдних фолікулів до його складу входять мигдалики: два піднебінних, розташованих між піднебінними дужками, два трубних — на бічних стінках носової частини глотки поблизу слухових труб, глотковий — у підслизовому шарі задньої стінки глотки (верхній відділ) і язиковий — біля кореня язика.

В окружності глотки на рівні її ротової та носової частин містяться навколо- глотковий і заглотковий клітковинні простори, відокремлені один від одного фасціальною перегородкою, натягнутою між передхребтовою фасцією і фасціальним листком, який вкриває глотку.

Навкологлотковий клітковинний простір лежить між глоткою, ложем привушної залози та бічним і присереднім крилоподібними м'язами. Зверху він доходить до основи черепа, знизу — до рівня під'язикової кістки. Фасціальна перегородка (aponeurosis stylopharyngeus), натягнута між шилоподібним відростком скроневої кістки та глоткою, ділить клітковинний простір на передній і задній відділи. У передній відділ навкологлоткового простору виступає глотковий відросток привушної залози, у цьому самому місці розташовані гілки висхідної піднебінної артерії й однойменної вени (а. і v. palatinae ascendens), зсередини прилягає піднебінний мигдалик. У задньому відділі навкологлоткового клітковинного простору розташовані важливі анатомічні утворення: внутрішня яремна вена, внутрішня сонна артерія, блукаючий, язико-глотковий, додатковий і під'язиковий нерви та верхні шийні глибокі лімфатичні вузли.

Заглотковий клітковинний простір, який простягається від основи черепа до Cvi має два відділи, тому заглоткові абсцеси, що виникають у цьому анатомічному утворенні, зазвичай є односторонніми. Зазначений простір безпосередньо переходить у клітковину заднього середостіння.

Позаду глотки розташована передхребтова фасція, довгі м'язи шиї та тіла шийних хребців. Спереду гортанної частини глотки міститься гортань, збоку — частки щитоподібної залози та загальні сонні артерії.
 
У порожнині передньобічного відділу глотки на слизовій оболонці розташований парний грушоподібний закуток (recessus piriformis). З обох боків від входу в гортань він прямує вертикально вгору, доходить до рівня глотково-надгортанникової складки (plica pharyngoepiglottica). Основу цієї складки утворює шило-глотковий м'яз (m. stylopharyngeus).
 
Кровопостачання глотки здійснюють гілки висхідної глоткової артерії, висхідної та низхідної піднебінної, а також верхня та нижня щитоцодібні артерії.

Іннервують глотку гілки симпатичного, блукаючого та язико-глоткового нервів.
 
Лімфа від глотки відтікає переважно в глибокі шийні лімфатичні вузли.
Категорія: Топографічна анатомія шиї | Переглядів: 4094 | Додав: anatomia | Теги: анатомія людини, Топографічна анатомія шиї, топографічна анатомія, глотка, Анатомія | Рейтинг: 5.0/1
Рукавная гастрэктомия

Рукавная гастрэктомия — необратимая бариатрическая операция, направленная на уменьшение объема желудка с целью снижения веса. Это так называемое хирургическое вмешательство по поводу ожирения предназначено для определенных категорий пациентов в возрасте от 18 до 60 лет с патологическим ожирением или тяжелым ожирением (ИМТ более 40). Обратите внимание, что предоперационное наблюдение за рукавом длится от 6 до 12 месяцев. Это посл... Читать далее...


Что такое онлайн-психологическая помощь?

Получение психологической помощи онлайн — это не только эффективный способ получить поддержку, но и метод, который становится все более востребованным среди большого количества населения. Мы рассмотрим о преимуществах выбора онлайн-психологической помощи, независимо от проблемы.

Психологическая помощь онлайн — это любая поддержка, предлагаемая медици... Читать далее...


Хід очеревини
1 — діафрагма;
2 — підшлункова залоза;
3 — чотири листки брижі поперечної ободової кишки;
4 — поперечна ободова кишка;
5 — петлі тонкої кишки;
6 — прямокишково-маткова заглибина;
7 — пряма кишка;
8 — сечовий міхур;
9 — міхурово-маткова заглибина;
10 — матка;
11 — задні два листки.....


Схема кровообігу
а — до народження: I — венозний анастомоз між легеневою артерією і аортою; 2 — аорта; 3 — гілки легеневої артерії до лівої легені; 4 — впадіння легеневих вен у ліве передсердя; 5 — ліве передсердя; 6 — лівий шлуночок; 7 — правий шлуночок; 8 — артерії до печінки; 9 — артерії до ворітної вени; 10, 12 — пупкові артерії; 11 — пупкова вена; 13 — венозна.....


close