Надниркові залози
Над верхніми кінцями нирок на рівні ТХІ-ХІІ розташовані надниркові 7 6 залози, розміри яких у середньому становлять 4x3x1 см. Характерно, що у дітей надниркові залози мають відносно більші розміри, а товщина їх перевершує таку у дорослих і в абсолютному відношенні. Надниркові залози розташовані в нирковому ложі. Ліва надниркова залоза зміщена до воріт нирки більше, ніж права, тому вона розташована нижче, незважаючи на те, що ліва нирка лежить вище правої. На передній поверхні надниркової залози у вигляді неглибокої борозни розташовані ворота, в які входять надниркові артерії, а виходить надниркова вена.
 
Права надниркова залоза прилягає спереду до позаочеревинного поля печінки, знизу — до правої нирки, присередньо — до нижньої порожнистої вени. Передня поверхня лівої надниркової залози вкрита очеревиною задньої стінки чепцевої сумки, знизу та ззаду розташовані верхній кінець нирки, присередньо — черевна частина аорти. Знизу край надниркової залози досягає хвоста підшлункової залози та селезінкових судин.

Кровопостачання надниркових залоз здійснюють верхня надниркова артерія (a. suprarenalis superior), яка відходить від нижньої діафрагмової артерії, середня надниркова артерія (a. suprarenalis media) від черевної частини аорти і нижня надниркова артерія (a. suprarenalis inferior), що є гілкою ниркової артерії. У дітей найбільшою є верхня надниркова артерія, у дорослих — нижня (мал.).

Вени надниркової залози зливаються в центральну вену надниркових залоз (v. suprarenalis centralis), яка ліворуч впадає в ниркову вену, праворуч — безпосередньо в нижню порожнисту вену.

Лімфа від надниркових залоз відтікає в лімфатичні вузли, розташовані біля черевної частини аорти та нижньої порожнистої вени.
 
Іннервують надниркові залози нутрощеві нерви (через черевне сплетення), а також невеликі гілочки діафрагмових нервів.
 
Надниркові залози
Категорія: Топографічна анатомія поперекової ділянки та заочеревинного простору | Переглядів: 3180 | Додав: anatomia | Теги: анатомія людини, Анатомія, Надниркові залози, топографічна анатомія | Рейтинг: 0.0/0
Пансионат для пожилых людей

Хотя многие желают провести старость дома, в окружении близких, в определенных ситуациях требуется использование дома престарелых. 

Дома престарелых определяются как специализированные центры, которые предлагают уход в палате вашим близким в возрасте старше 60 лет, нуждающимся в ежедневном уходе. Их основная миссия — следить за уязвимыми людьми, однов... Читать далее...


Рукавная гастрэктомия

Рукавная гастрэктомия — необратимая бариатрическая операция, направленная на уменьшение объема желудка с целью снижения веса. Это так называемое хирургическое вмешательство по поводу ожирения предназначено для определенных категорий пациентов в возрасте от 18 до 60 лет с патологическим ожирением или тяжелым ожирением (ИМТ более 40). Обратите внимание, что предоперационное наблюдение за рукавом длится от 6 до 12 месяцев. Это посл... Читать далее...


Хід очеревини
1 — діафрагма;
2 — підшлункова залоза;
3 — чотири листки брижі поперечної ободової кишки;
4 — поперечна ободова кишка;
5 — петлі тонкої кишки;
6 — прямокишково-маткова заглибина;
7 — пряма кишка;
8 — сечовий міхур;
9 — міхурово-маткова заглибина;
10 — матка;
11 — задні два листки.....


Схема кровообігу
а — до народження: I — венозний анастомоз між легеневою артерією і аортою; 2 — аорта; 3 — гілки легеневої артерії до лівої легені; 4 — впадіння легеневих вен у ліве передсердя; 5 — ліве передсердя; 6 — лівий шлуночок; 7 — правий шлуночок; 8 — артерії до печінки; 9 — артерії до ворітної вени; 10, 12 — пупкові артерії; 11 — пупкова вена; 13 — венозна.....


close