Надп'ятково-гомілкова ділянка
Межі. Надп'ятково-гомілкова ділянка відокремлена від ділянки гомілки коловою лінією, що проходить над основою кісточок, від стопи — двома лініями: одна проходить у фронтальній площині від однієї кісточки через підошву до другої, інша —. у горизонтальній, з'єднуючи кісточки на тильній поверхні стопи.

Зовнішніми орієнтирами ділянки є бічна та присередня кісточки, п'ятковий сухожилок і горб, контури сухожилків м'язів на передній ділянці суглоба.

З практичної точки зору, в надп'ятково-гомілковій ділянці розрізняють передню та задню ділянки, бічну та присередню закісточкові ділянки та надп'ятково-гомілковий суглоб.

Шкіра передньої надп'ятково-гомілкової ділянки (regio talocruralis anterior) тонка, рухома. Підшкірна жирова клітковина розвинена слабко. Поверхнева фасція представлена тонким сполучнотканинним листком.

Тильна фасція стопи ущільнена і містить у своєму складі верхній (retinaculum musculorum extensorum superius) і нижній тримачі м'язів-розгиначів (retinaculum musculorum extensorum inferius). Обидві зв'язки утримують сухожилки м'язів — розгиначів стопи. Від нижнього тримача до суглобової капсули відходять перетинки, що ділять підзв'язковий простір на три окремих фіброзних канали для сухожилків передньої групи м'язів гомілки. Медіальніше від інших розташований канал, який містить сухожилок переднього великогомілкового м'яза, посередині — канал для сухожилка довгого м'яза — розгинача великого пальця стопи, латеральніше — канал для чотирьох сухожилків довгого м'яза — розгинача пальців і непостійного третього малогомілкового м'яза.

Передня великогомілкова артерія проходить у середньому каналі, латеральніше сухожилка м'яза — розгинача великого пальця разом із глибоким малогомілковим нервом. Проекція цього судинно-нервового пучка розташована на шкірі посередині відстані між кісточками. Продовжуючись на стопу, передня великогомілкова артерія переходить у тильну артерію стопи (a. dorsalis pedis). Пульс на артерії можна прощупати на проекційній лінії, що йде від середини відстані між кісточками до першого міжпальцевого проміжку.

Синовіальні піхви сухожилків м'язів — розгиначів стопи. Усі сухожилки м'язів, які лежать у зазначених каналах, містяться у власних синовіальних піхвах. Останні починаються на 2—3 см вище основи кісточок. При цьому медіальна закінчується на рівні гомілковостопного суглоба, середня — на рівні заплесно-плеснового суглоба, бічна — на рівні третьої клиноподібної кістки.

Шкіра задньої надп'ятково-гомілкової ділянки (regio talocruralis posterior) товста, збирається в складки, які особливо помітні під час згинання стопи. У підшкірній жировій клітковині містяться артеріальні анастомози між п'ятковими гілками задньої велико- та малогомілкової артерій. Поверхнева фасція тонка. Власна фасція двома листками охоплює п'ятковий сухожилок, розташований у задній ділянці суглоба, утворюючи для нього футляр. Синовіальна сумка зазначеного сухожилка розміщена між ним і п'ятковим горбом.

Шкіра бічної закісточкової ділянки (regio retromalleoralis lateralis) малорухома, підшкірна жирова клітковина слабко виражена. Ззаду від кісточки в ній розташовані витоки малої підшкірної вени і литковий нерв.

Власна фасція зовні ущільнена і містить у своєму складі верхній і нижній тримачі сухожилків малогомілкових м'язів (retinaculum musculorum peroneorum superius et inferius), які обмежують бічний кісточковий канал (позаду бічної кісточки).

Сухожилки довгого та короткого малогомілкових м'язів, оточені синовіальними піхвами, проходять у бічному кісточковому каналі: великий — ззаду, короткий — спереду.

Позаду від сухожилків розташована малогомілкова артерія, від якої відходять сполучні гілки до задньої великогомілкової артерії. Останні беруть участь в утворенні артеріальної сітки надп'ятково-гомілкового суглоба.

Присередня закісточкова ділянка (regio retromalleoralis medialis) є місцем переходу глибокого ложа м'язів — згиначів гомілки (гомілково-підколінного каналу) на підошву стопи.

Пошарова топографія. Шкіра зазначеної ділянки тонка, малорухома через велику кількість фіброзних перетинок, які пов'язують шкіру з підлеглою підшкірною жировою клітковиною та фасціями.

Підшкірна жирова клітковина і поверхнева фасція слабко виражені. Власна фасція ділянки ущільнена, оскільки в неї вплітаються волокна верхнього тримача сухожилків м'язів-розгиначів, розміщеного в передній надп'ятково-гомілковій ділянці. Стовщену ділянку власної фасції називають тримачем сухожилків м'язів — згиначів гомілки (retinaculum musculorum flexorum). Він перекидається з присередньої кісточки на п'яткову кістку, формуючи при цьому присередній кісточковий канал (canalis malleolaris medialis).

Стінками присереднього кісточкового каналу є: ззовні — п'яткова кістка, зсередини — тримач сухожилків м'язів-згиначів, спереду — задній край присередньої кісточки. Канал розділено на чотири фіброзно-фасціальні футляри, в яких проходять сухожилки м'язів заднього м'язово-фасціального ложа гомілки, вкриті синовіальними піхвами, судини та нерви. Перший футляр (позаду присередньої кісточки) займає сухожилок заднього великогомілкового м'яза, другий — сухожилок довгого м'яза — згинача пальців, третій — судинно-нервові утворення: задня великогомілкова артерія, вени, які її супроводжують, і великогомілковий нерв. При цьому задня великогомілкова судина (vasa tibialia posteriora) розташована спереду, великогомілковий нерв — ззаду; четвертий футляр займає сухожилок довгого м'яза — згинача великого пальця стопи. Весь пучок лежить у жолобку між довгим м'язом — згиначем пальців (спереду) та довгим м'язом — згиначем великого пальця (ззаду). За ходом судинно-нервового пучка розташована пухка клітковина, що може бути провідником гнійних запливів із задньої ділянки гомілки на підошву стопи і, навпаки, з підошви на гомілку.

Надп'ятково-гомілковий суглоб є складним, оскільки в його утворенні беруть участь три кістки: велико- та малогомілкова і надп'яткова. За формою суглоб відносять до блокоподібних з однією віссю руху. Щільна суглобова сумка прикріплюється до краю суглобового хряща і лише на передній поверхні тіла надп'яткової кістки дещо відходить від хряща вниз (до лінії, що з'єднує основи кісточок).

Суглоб з усіх боків укріплений сухожилками і міцними зв'язками. З присереднього боку розташована присередня зв'язка, що починається від присередньої кісточки і, розходячись віялоподібно, прикріплюється до надп'яткової, п'яткової та човноподібної кісток.

З латерального боку розташовані три зв'язки, що починаються від бічної кісточки: передня та задня надп'ятково-малогомілкові та п'ятково-малогомілкова. У вигляді трьох пучків вони спускаються вниз і прикріплюються до п'яткової і надп'яткової кісток.

Кровопостачання надп'ятково-гомілкової ділянки забезпечують гілки трьох артерій гомілки — передня та задня великогомілкові і малогомілкова. У ділянці кісточок і п'яткової кістки утворюються артеріальні сітки з усіх артерій гомілки.

Іннервація. Ззовні надп'ятково-гомілкову ділянку іннервує литковий, зсередини — підшкірний, спереду — глибокий і поверхневий малогомілкові нерви.
Категорія: Топографічна анатомія нижньої кінцівки | Переглядів: 5172 | Додав: anatomia | Теги: анатомія нижньої кінцівки, анатомія людини, Надп'ятково-гомілкова ділянка, Анатомія, топографічна анатомія | Рейтинг: 0.0/0
Рукавная гастрэктомия

Рукавная гастрэктомия — необратимая бариатрическая операция, направленная на уменьшение объема желудка с целью снижения веса. Это так называемое хирургическое вмешательство по поводу ожирения предназначено для определенных категорий пациентов в возрасте от 18 до 60 лет с патологическим ожирением или тяжелым ожирением (ИМТ более 40). Обратите внимание, что предоперационное наблюдение за рукавом длится от 6 до 12 месяцев. Это посл... Читать далее...


Что такое онлайн-психологическая помощь?

Получение психологической помощи онлайн — это не только эффективный способ получить поддержку, но и метод, который становится все более востребованным среди большого количества населения. Мы рассмотрим о преимуществах выбора онлайн-психологической помощи, независимо от проблемы.

Психологическая помощь онлайн — это любая поддержка, предлагаемая медици... Читать далее...


Хід очеревини
1 — діафрагма;
2 — підшлункова залоза;
3 — чотири листки брижі поперечної ободової кишки;
4 — поперечна ободова кишка;
5 — петлі тонкої кишки;
6 — прямокишково-маткова заглибина;
7 — пряма кишка;
8 — сечовий міхур;
9 — міхурово-маткова заглибина;
10 — матка;
11 — задні два листки.....


Схема кровообігу
а — до народження: I — венозний анастомоз між легеневою артерією і аортою; 2 — аорта; 3 — гілки легеневої артерії до лівої легені; 4 — впадіння легеневих вен у ліве передсердя; 5 — ліве передсердя; 6 — лівий шлуночок; 7 — правий шлуночок; 8 — артерії до печінки; 9 — артерії до ворітної вени; 10, 12 — пупкові артерії; 11 — пупкова вена; 13 — венозна.....


close