Топографічна анатомія пахвової ділянки
Межі. Пахвова ділянка обмежена спереду нижнім краєм великого грудного м'яза, ззаду — нижнім краєм широкого м'яза спини. Внутрішньою межею є лінія, що сполучає краї зазначених м'язів на грудній клітці, зовнішньою — лінія, що з'єднує ті самі м'язи на внутрішній поверхні плеча. За відведеної кінцівки ділянка має вигляд ямки або западини.

Стінками пахвової порожнини (cavum axillare), розташованої в цій ділянці, є спереду великий і малий грудні м'язи (mm. pectorales major et minor), ззаду — найширший м'яз спини, великий і малий круглі, підлопатковий м'язи (mm. latissimus dorsi, teres major et minor, subscapularis), медіально — латеральний бік грудної клітки до IV ребра з переднім зубчастим м'язом, збоку — плечова кістка із дзьобо-плечовим м'язом (m. coracobrachialis) і короткою головкою двоголового м'яза плеча (caput breve m. bicipitis brachii).

Пошарова топографія. Шкіра зазначеної ділянки вкрита волоссям і містить велику кількість потових, апокринних і сальних залоз. Під поверхневою фасцією розташована власна пахвова фасція — щільніша біля країв пахвової западини і тонша в центрі, де через неї проходять кровоносні, лімфатичні судини та нерви і де з нею зрощена ключично-грудна фасція, що утворює підтримувальну зв'язку пахви.

Клітковина пахвової порожнини, що розташована під пахвовою фасцією між її стінками, з'єднана з передлопатковим (антескапулярним) простором між підлопатковим і переднім зубчастим м'язом. За ходом судин і нервів вона сполучається з підостьовою ямкою лопатки, піддельто-подібним простором, клітковиною зовнішнього трикутника шиї, клітковиною переднього та заднього відділів плеча, клітковиною глибокого підгрудного простору.
 
Судинно-нервові пучки. На передній стінці пахвової ямки виділяють три трикутники, в яких залежно від рівня змінюється розташування нервів і судин.

На рівні ключично-грудного трикутника (trigonum clavipectorale), обмеженого ключицею і верхнім краєм малого грудного м'яза, нижче і присередньо розташована пахвова вена, вище і збоку — пучки плечового сплетення, а пахвова артерія лежить між зазначеними судиною та пучками. У цьому трикутнику від пахвової артерії відходять верхня грудна артерія (a. thoracica superior) і грудонадплечова (a. thoracoacromialis), гілки якої забезпечують кров'ю дельтоподібний м'яз, плечовий суглоб і обидва грудні м'язи.

На рівні грудного трикутника (trigonum pectorale), що відповідає розміщенню малого грудного м'яза, найбільш медіально лежить пахвова вена, а збоку від неї — пахвова артерія. Плечове сплетення розпадається на три пучки: присередній (fasciculus medialis), бічний (fasciculus lateralis) і задній (fasciculus posterior), які з трьох боків (зсередини, ззовні та ззаду) оточують пахвову артерію. У цьому трикутнику від пахвової артерії відгалужується бічна грудна артерія, що йде на грудну стінку разом з довгим грудним нервом (n. thoracicus longus), який виникає з надключичної частини плечового сплетення.

На рівні підгрудного трикутника (trigonum subpectoral), що простягається від нижнього краю малого грудного до нижнього краю великого грудного м'яза, найбільш медіально лежить пахвова вена, латеральніше від неї — пахвова артерія, а пучки плечового сплетення розпадаються на окремі нерви, які оточують її з усіх боків. Спереду до судини прилягає серединний нерв або один його корінець, позаду розташовані променевий і пахвовий нерви, збоку — м'язово-шкірний нерв (n. musculocutaneus), присередньо — інший корінець серединного нерва, ліктьовий нерв, внутрішній шкірний нерв передпліччя, внутрішній шкірний нерв плеча (nn. ulnars, cutaneus antebrachii medialis і cutaneii bracii medialis) і пахвова вена. Від пахвової артерії в підгрудному трикутнику відходить підлопаткова артерія, яка розгалужується на грудо-спинну й огинальну артерію лопатки (a. circumflexa scapulae) та на передню й задню огинальні артерії плеча (аа. circumflexa humeri anterior et posterior).

У задній стінці пахвової ямки, між м'язами утворюються два отвори. Трибічний отвір (foramen trilaterum) обмежений зверху підключичною артерією і малим круглим м'язом, знизу — великим круглим м'язом, збоку — довгою головкою триголового м'яза плеча (m. triceps brachii), через який проходить огинальна судина лопатки (vasa circumflexa scapulae). Чотирибічний отвір (foramen quadrilaterum) обмежений зверху підлопатковим і малим круглим м'язами, знизу — великим круглим м'язом, присередньо — довгою головкою триголового м'яза плеча, збоку — хірургічною шийкою плечової кістки. Через нього проходять пахвовий нерв, який віддає гілки до дельтоподібного та малого круглого м'язів, плечового суглоба, а також задні огинальні судини плеча (vasa circumflexa humeri posteriora).

У пахвовій ямці розташовані лімфатичні вузли п'яти груп:
 
1) лахвові лімфатичні вузли (nodi lymphatici axillares), які приймають лімфу від м'язів, кісток і суглобів верхньої кінцівки та грудної залози;
 
2) грудні вузли; передні вузли (nodi pectorales; nodi anteriores), що збирають лімфу від передньобокової поверхні грудей і живота (вище від пупка) та від грудної залози;
 
3) підлопаткові вузли; задні вузли (nodi subscapulares; nodi posteriores), які отримують лімфу від верхньої частини спини (включаючи ділянку лопатки) та від плечового суглоба;
 
4) центральні вузли (nodi centrales), що забезпечують відтік лімфи від верхньої кінцівки, грудей, спини та грудної залози;
 
5) верхівкові вузли (nodi apicales), які вбирають лімфу від усіх інших пахвових вузлів, від ребрової плеври, грудної залози.

Лімфовідтік від вузлів пахвової ділянки відбувається підлопатковим стовбуром (truncus subclavius), який на лівому боці впадає в грудну протоку, на правому — в підключичну вену або у венозний кут.
 
Топографічна анатомія пахвової ділянки
 
Категорія: Топографічна анатомія верхньої кінцівки | Переглядів: 10611 | Додав: anatomia | Теги: топографічна анатомія, Анатомія, анатомія пахвової ділянки, Анатомія верхньої кінцівки, анатомія людини | Рейтинг: 5.0/1
Пансионат для пожилых людей

Хотя многие желают провести старость дома, в окружении близких, в определенных ситуациях требуется использование дома престарелых. 

Дома престарелых определяются как специализированные центры, которые предлагают уход в палате вашим близким в возрасте старше 60 лет, нуждающимся в ежедневном уходе. Их основная миссия — следить за уязвимыми людьми, однов... Читать далее...


Рукавная гастрэктомия

Рукавная гастрэктомия — необратимая бариатрическая операция, направленная на уменьшение объема желудка с целью снижения веса. Это так называемое хирургическое вмешательство по поводу ожирения предназначено для определенных категорий пациентов в возрасте от 18 до 60 лет с патологическим ожирением или тяжелым ожирением (ИМТ более 40). Обратите внимание, что предоперационное наблюдение за рукавом длится от 6 до 12 месяцев. Это посл... Читать далее...


Хід очеревини
1 — діафрагма;
2 — підшлункова залоза;
3 — чотири листки брижі поперечної ободової кишки;
4 — поперечна ободова кишка;
5 — петлі тонкої кишки;
6 — прямокишково-маткова заглибина;
7 — пряма кишка;
8 — сечовий міхур;
9 — міхурово-маткова заглибина;
10 — матка;
11 — задні два листки.....


Схема кровообігу
а — до народження: I — венозний анастомоз між легеневою артерією і аортою; 2 — аорта; 3 — гілки легеневої артерії до лівої легені; 4 — впадіння легеневих вен у ліве передсердя; 5 — ліве передсердя; 6 — лівий шлуночок; 7 — правий шлуночок; 8 — артерії до печінки; 9 — артерії до ворітної вени; 10, 12 — пупкові артерії; 11 — пупкова вена; 13 — венозна.....


close