Топографічна анатомія пальців
Шари. Шкіра долонної поверхні пальців значно стовщена, містить велику кількість потових залоз, не має волосся та сальних залоз. На шкірі тильних фаланг пальців добре виражені гребінці, що утворюють індивідуальні пальцеві візерунки. На тильній поверхні пальців шкіра тонша, вкрита волоссям.

Підшкірна жирова клітковина на долонній поверхні пальців розділена вертикальними фіброзними перегородками, що в ділянці нігтьових фаланг проходять від сосочкового шару шкіри до окістя, а в ділянці середніх і основних фаланг — до фіброзних піхв сухожилків м'язів-згиначів. Унаслідок такої будови запальний процес легко може поширитися вглиб.

Долонна фасція пальців, прикріпляючись по краях долонної поверхні фаланг пальців, утворює фіброзні канали (vagg. fibrosae digitorum manus), в яких проходять сухожилки поверхневого і глибокого м'язів — згиначів пальців. В окремих місцях вони ущільнюються і набувають ознак зв'язок (кільцеподібні, хрестоподібні), що утримують сухожилки на місці під час згинання пальців.

На долонній поверхні пальців кожний сухожилок поверхневого м'яза — згинача пальців розщеплюється на дві ніжки, що прикріплюються до тіла середньої фаланги. Сухожилок глибокого м'яза-згинача проходить в отвір між ніжками поверхневого м'яза-згинача та кріпиться до основи кінцевої фаланги. На тильній поверхні пальців сухожилки м'язів-розгиначів утворюють сухожилкові розтягнення на кожному пальці — пальцеві апоневрозы. Вони діляться на три ніжки, причому середня кріпиться до основи середньої фаланги, а бічні — до основи тильної фаланги. Сухожилки поверхневого та глибокого м'язів-згиначів мають синовіальні піхви, утворені двома листками: пристінковим і нутрощевим. Пристінковий листок вистилає стінки фіброзних каналів, а нутрощевий огортає сухожилок, за винятком невеликої ділянки на оберненій до кістки його поверхні, де пристінковий листок переходить у нутрощевий — брижу сухожилка (mesotenon), яка містить судини.

При гнійних процесах ексудат стискає ці судини, оскільки порожнина синовіальної піхви вузька, а стінки фіброзного каналу, в якому вона розташована, погано розтягуються. Унаслідок такого стискання судин і токсичної дії гною на сухожилкову тканину може настати некроз сухожилка.

Кровопостачання. Дві долонні та дві тильні пальцеві артерії проходять у підшкірній жировій клітковині ділянки та лежать на бічних поверхнях пальців. Тильні артерії до кінцевих фаланг не доходять, долонні ж на кінцевих фалангах утворюють дугу, з якої виникають дрібні гілочки, що розподіляються у вигляді сітки в м'яких тканинах пальця. Поверхневі вени пальців набагато краще виражені на тильній поверхні.

Іннервацію пальців забезпечують: на долонній поверхні — гілки серединного та ліктьового нервів, на тильній — променевого та ліктьового. Кожний палець іннервують чотири пальцеві нерви, два з яких лежать у підшкірній жировій клітковині на бічній поверхні, ближче до долонної, два — до тильної. Тильні нерви доходять лише до середніх фаланг, долонні — іннервують шкіру і долонної, і тильної поверхні кінцевих фаланг. Крім того, в підшкірній жировій клітковині між гілками нервів існують численні зв'язки: ділянки змішаної шкірної іннервації, розташовані в основному в ділянках II, III і IV пальців.

Лімфовідтік. Пальці мають рясну сітку лімфатичних капілярів, особливо на долонній поверхні. Дрібні судини, що виникають з неї, зливаються на бічних поверхнях пальців і утворюють 1—2 відвідних стовбури, які в ділянці міжпальцевих складок переходять на тил кисті. Лімфа, що відтікає від пальців, досягає регіонарних вузлів, розташованих у пахвовій ділянці. Проте лімфатичні судини V і частково IV пальця впадають у ліктьові вузли. Унаслідок цього при ураженні гнійним процесом IV і V пальців спочатку може спостерігатися лімфаденіт лише ліктьових вузлів. Лімфа від III і II пальців відтікає відособленим стовбуром, який проходить уздовж головної вени та закінчується в підключичних або навіть надключичних вузлах. Таким чином, при панариції зазначених пальців можливе виникнення гнійного запалення підключичних або надключичних вузлів без попереднього ураження пахвових.
 
Категорія: Топографічна анатомія верхньої кінцівки | Переглядів: 3814 | Додав: anatomia | Теги: Анатомія, Топографічна анатомія пальців, Анатомія верхньої кінцівки, анатомія пальців, топографічна анатомія, анатомія людини | Рейтинг: 2.0/1
Пансионат для пожилых людей

Хотя многие желают провести старость дома, в окружении близких, в определенных ситуациях требуется использование дома престарелых. 

Дома престарелых определяются как специализированные центры, которые предлагают уход в палате вашим близким в возрасте старше 60 лет, нуждающимся в ежедневном уходе. Их основная миссия — следить за уязвимыми людьми, однов... Читать далее...


Рукавная гастрэктомия

Рукавная гастрэктомия — необратимая бариатрическая операция, направленная на уменьшение объема желудка с целью снижения веса. Это так называемое хирургическое вмешательство по поводу ожирения предназначено для определенных категорий пациентов в возрасте от 18 до 60 лет с патологическим ожирением или тяжелым ожирением (ИМТ более 40). Обратите внимание, что предоперационное наблюдение за рукавом длится от 6 до 12 месяцев. Это посл... Читать далее...


Хід очеревини
1 — діафрагма;
2 — підшлункова залоза;
3 — чотири листки брижі поперечної ободової кишки;
4 — поперечна ободова кишка;
5 — петлі тонкої кишки;
6 — прямокишково-маткова заглибина;
7 — пряма кишка;
8 — сечовий міхур;
9 — міхурово-маткова заглибина;
10 — матка;
11 — задні два листки.....


Схема кровообігу
а — до народження: I — венозний анастомоз між легеневою артерією і аортою; 2 — аорта; 3 — гілки легеневої артерії до лівої легені; 4 — впадіння легеневих вен у ліве передсердя; 5 — ліве передсердя; 6 — лівий шлуночок; 7 — правий шлуночок; 8 — артерії до печінки; 9 — артерії до ворітної вени; 10, 12 — пупкові артерії; 11 — пупкова вена; 13 — венозна.....


close