Найпоширенішими вадами шиї є вроджені кісти та нориці, а також вроджена кривошия.
 
Кісти та нориці можуть бути серединними та боковими.

Серединна кіста шиї утворюється в разі облітерації щито-язикової протоки не на всьому її протязі. Такі кісти розташовані між під'язиковою кісткою та щитоподібним хрящем на серединній лінії шиї. Вони еластичні, м'які під час пальпації, флуктують та можуть зміщуватися під час ковтання. У разі запалення кісти з приєд-нанням гнійного процесу вона може розкритися, тобто утвориться нориця.

Уродженою серединна нориця буває рідко. Вона формується в разі порушення зворотного розвитку щито-язикової протоки під час опускання зародка щитоподібної залози від кореня язика через під'язико ... Читати далі »
Категорія: Топографічна анатомія шиї | Переглядів: 3966 |

Межами бічного трикутника шиї спереду є задній край груднинно-ключично-соскоподібного м'яза, ззаду — верхньозовнішній край трапецієподібного м'яза, знизу — верхній край ключиці.

Пошарова топографія. Шкіра в межах бічного трикутника тонка, рухома, еластична. Підшкірна жирова клітковина розвинена помірно, в листках поверхневої фасції, у нижніх відділах трикутника, лежать волокна підшкірного м 'яза шиї. Глибше, під власною фасцією шиї, розташовані жировий шар і поперечна вена лопатки (v. transersa scapulae), а також інші венозні судини, які несуть кров у внутрішню яремну вену. У бічному трикутнику шиї розташовано зазвичай 2—3 надключичні нерви ( nn. supraclaviculars).

Лопатково-ключичний апоневроз шиї в бічному трикутнику наявний лише в ділянці лопатково-ключичного тр ... Читати далі »
Категорія: Топографічна анатомія шиї | Переглядів: 5140 |

Межі сонного трикутника шиї утворені м'язами шиї: присередня — верхні черевцем лопатково-під'язикового м'яза, бічна — груднинно-ключично-соскоподібним м'язом, верхня — заднім черевцем двочеревцевого м'яза (див. мал).

Поверхневі шари трикутника — це шкіра, підшкірна жирова клітковина, поверхнева фасція з підшкірним м'язом шиї та власною фасцією. Глибше залягають пухка клітковина й оточений пристінковим листком внутрішньошийної фасції основний судинно-нервовий пучок шиї, а за ходом судин — лімфатичні вузли.
 
Основний судинно-нервовий пучок складають внутрішня яремна вена та загальна сонна артерія, розташовані по обидва боки від блукаючого нерва. При цьому вена з її притоками лежить найбільш поверхнево, а загальна со ... Читати далі »
Категорія: Топографічна анатомія шиї | Переглядів: 11641 |

Глотка переходить у стравохід на рівні перснеподібного хряща гортані, що відповідає Сvi. Розрізняють шийну, грудну та черевну частини стравоходу. Шийна частина простягається до Тi Довжина її коливається від 4,5 до 8,5 см. Біля почате стравоходу розташоване перше з трьох його звужень. У цьому місці внутрішній діаметр стравоходу не перевищує 1,5 см, що є причиною затримки сторонніх тіл. Діаметр стравоходу змінюється залежно від його функціонального стану. Через те що орган розташований у пухкій клітковині, між трахеєю та передхребтовою фасціє шиї, його положення непостійне: стравохід легко зміщується. Найчастіше вертакальна вісь стравоходу на шиї зміщується вліво від серединної лінії. У початкова відділах органа до його бічних стінок прилягають нижні відділи часток щитоподібної залози. Спереду від стравоходу розташований перснеподібний хрящ гортані і хрящі трахеї.
Категорія: Топографічна анатомія шиї | Переглядів: 2525 |

Цей орган розташований між основою черепа і Сvi. У глотці виділяють три частини: носову — від основи черепа до рівня твердого піднебіння, ротову — від рівня твердого піднебіння до тіла під'язикової кістки і глоткову — від рівня під'язикової кістки до переходу її у стравохід.

Важливим анатомічним утворенням глотки є лімфатичне глоткове кільце (Пирогова—Вальдеєра кільце).
 
Крім одиночних лімфоїдних фолікулів до його складу входять мигдалики: два піднебінних, розташованих між піднебінними дужками, два трубних — на бічних стінках носової частини глотки поблизу слухових труб, глотковий — у підслизовому шарі задньої стінки глотки (верхній відділ) і язиковий — біля кореня язика.
Категорія: Топографічна анатомія шиї | Переглядів: 4094 |

У нормі залоза має масу 30—50 г. До її складу входять права, ліва частки та перешийок. Перешийок залози зазвичай розташований на рівні 2—3-го кільця трахеї. Частки мають овальну форму, заввишки 3—5 см, завширшки 2—3 см. Вони прилягають до відповідних відділів трахеї, гортані, глотки, стравоходу, а також прикривають загальні сонні артерії в середній їх третині. Залежно від розташування переший ка залоза може мати форму метелика або літери Н. Додаткову частку щитоподібно залози — пірамідальну (lobus pyramidalis) — мають 30—40 % людей. Найчастіше вона являє собою виріст лівої частки залози або її перешийка завдовжки 2 см, спрямований вгору. Іноді (1 % випадків) спостерігають вроджену відсутність перешийка залози, в 1—2 % випадків — відсутність частки залози (частіше лівої).

Щитоподібна залоза має власну тонку (внут ... Читати далі »
Категорія: Топографічна анатомія шиї | Переглядів: 3832 |

До складу трахеї входять хрящові півкільця, відкриті ззаду. Усі кільця трахеї з'єднуються щільними зв'язками, а їх задні відділи закриває щільна сполучна перетинка, до складу якої входять також м'язові волокна. У межах шиї розташовані 6— 8 хрящових кілець трахеї, що становлять 5—7 см. Перше кільце лежить на рівні CVI і CVII. Початкові кільця трахеї розташовані більш поверхнево, на глибині 1,5—2 см від покриву шиї, наступні — під яремною вирізкою і залягають глибше (до 6 см). Таке положення кілець трахеї відповідає вигину шийних хребців.

Початковий відділ трахеї спереду вкритий перешийком щитоподібної залози. Збоку до її кілець прилягають частки щитоподібної залози, в нижніх відділах — загальні сонні артерії. Ззаду трахеї розташований стравохід, край якого зліва дещо виступає із-за трахеї. У борозні між ними ліворуч лежить п ... Читати далі »
Категорія: Топографічна анатомія шиї | Переглядів: 2814 |

1 2 »
Рукавная гастрэктомия

Рукавная гастрэктомия — необратимая бариатрическая операция, направленная на уменьшение объема желудка с целью снижения веса. Это так называемое хирургическое вмешательство по поводу ожирения предназначено для определенных категорий пациентов в возрасте от 18 до 60 лет с патологическим ожирением или тяжелым ожирением (ИМТ более 40). Обратите внимание, что предоперационное наблюдение за рукавом длится от 6 до 12 месяцев. Это посл... Читать далее...


Что такое онлайн-психологическая помощь?

Получение психологической помощи онлайн — это не только эффективный способ получить поддержку, но и метод, который становится все более востребованным среди большого количества населения. Мы рассмотрим о преимуществах выбора онлайн-психологической помощи, независимо от проблемы.

Психологическая помощь онлайн — это любая поддержка, предлагаемая медици... Читать далее...


close