Топографічна анатомія спинного мозгу
Оточений мозковими оболонами, спинний мозок у хребтовому каналі займає простір від дуги атланта (Ci) до верхнього краю Lii, причому в дітей він закінчується завжди нижче. Тому поперекову пункцію у дорослих можна робити вище і нижче за четвертий поперековий (Liv) хребець, у дітей — лише нижче від остистого відростка четвертого поперекового (Liv) хребця. У нижній частині спинний мозок має мозковий конус (conus medullaris), від якого починається кінцева нитка (filum terminale). У спинному мозку є два стовщення: верхнє — шийне (intumescentia cervicalis) від Civ до Тi, нижнє — попереково-крижове (intumescentia lumbosacralis) від Тх до Li .

По обидва боки від спинного мозку двома поздовжніми рядами виходять корінці спинномозкових нервів. Передній корінець (radix ventralis) містить у своєму складі нейрити рухових нейронів, задній (radix dorsalis) — нейрити чутливих нейронів, тіла яких лежать у спинномозкових вузлах (ganglion spinale), розташованих у місці злиття передніх і задніх корінців у міжхребцевих отворах.
 
Зближуючись, корінці спочатку утворюють стовбур, або канатик, спинномозкового нерва (truncus seu funiculus n. spinalii), який проходить через міжхребцевий отвір і розпадається на основні гілки. При запаленні канатика (фунікуліт) виникають сегментарні поєднані порушення рухової та чутливої іннервації, при запаленні корінців (радикуліт) — порушення рухової або чутливої іннервації, при ураженні гілок (неврит) — порушення, що відповідають ділянці іннервації зазначеного нерва.

З погляду топічної діагностики важливе значення має співвідношення між рівнем сегмента спинного мозку та його корінців і рівнем їх виходу із хребтового каналу.
 
Скелетотопія спинномозкових сегментів. У шийному та верхньогрудному відділах спинномозкові сегменти розташовуються на один хребець вище від відповідного хребця, у середньогрудному — на два хребці, у нижньогрудному та поперековому — на три хребці.

У середині спинного мозку міститься вузький центральний канал (canalis centralis), який сполучається з четвертим шлуночком головного мозку.

Кровопостачання спинного мозку здійснюють передня та задня спинномозкові артерії від хребтових, міжребрових, поперекових і крижових артерій. При цьому передня артерія постачає кров'ю переважно сіру речовину, задня — білу. Артеріям відповідають однойменні вени, які впадають в хребтові венозні сплетення.
Категорія: Топографічна анатомія хребта та спинного мозгу | Переглядів: 2675 | Додав: anatomia | Теги: Топографічна анатомія спинний мозок, Топографічна анатомія хребта, топографічна анатомія, Анатомія, анатомія людини | Рейтинг: 5.0/1
Что такое онлайн-психологическая помощь?

Получение психологической помощи онлайн — это не только эффективный способ получить поддержку, но и метод, который становится все более востребованным среди большого количества населения. Мы рассмотрим о преимуществах выбора онлайн-психологической помощи, независимо от проблемы.

Психологическая помощь онлайн — это любая поддержка, предлагаемая медици... Читать далее...


Повреждения в области локтевого сустава

Несмотря на поверхностное положение локтевого сустава, хорошо доступного для ощупывания, повреждения его являются для врача источником затруднений. Причиной служит, во-первых, то обстоятельство, что этот сустав состоит из трех костей, кроме того мягкие ткани часто сильно припухают, и припухлость распространяется значительно дальше, чем это наблюдается напр. на лучезапястном суставе. Но если мы привыкнем выводить логические заключения ... Читать далее...


Хід очеревини
1 — діафрагма;
2 — підшлункова залоза;
3 — чотири листки брижі поперечної ободової кишки;
4 — поперечна ободова кишка;
5 — петлі тонкої кишки;
6 — прямокишково-маткова заглибина;
7 — пряма кишка;
8 — сечовий міхур;
9 — міхурово-маткова заглибина;
10 — матка;
11 — задні два листки.....


Схема кровообігу
а — до народження: I — венозний анастомоз між легеневою артерією і аортою; 2 — аорта; 3 — гілки легеневої артерії до лівої легені; 4 — впадіння легеневих вен у ліве передсердя; 5 — ліве передсердя; 6 — лівий шлуночок; 7 — правий шлуночок; 8 — артерії до печінки; 9 — артерії до ворітної вени; 10, 12 — пупкові артерії; 11 — пупкова вена; 13 — венозна.....


close