Внутрішні чоловічі статеві органи. Передміхурова залоза
Голотопія. Передміхурова залоза є непарним м'язово-залозистим органом, який за формою нагадує плід кінського каштана. Розміри залози — 3x4 см, розташована вона в передній частині малого таза між сечостатевою діафрагмою і сечовим міхуром.

Будова передміхурової залози. У залозі розрізняють основу, верхівку, передню, задню та нижньобічну поверхні. Вона містить у своєму складі дві частки (праву та ліву) і перешийок, який їх з'єднує. На задній поверхні залози між частками пролягає добре виражена вертикальна борозна, або вирізка (incisura prostatica), яку можна легко пропальпувати під час ректального обстеження. Вона є інформативною щодо патологічних змін у передміхуровій залозі. Основа органа обернена догори і зрощена із шийкою сечового міхура (м'язова частина передміхурової залози бере участь у формуванні внутрішнього м'яза — замикача сечового міхура), верхівка обернена вниз до сечо-статевої діафрагми. На основі залози позаду сечівника є заглибина — лійка передміхурової залози, на дні якої в орган входять сім'явиносні протоки. Між лійкою і сечівником розташований перешийок залози, або середня частка, гіпертрофія якого призводить до перекриття сечівника. Залоза містить 30— 40 часточок, вивідні протоки яких відкриваються в передміхуровий відділ сечівника збоку від сім'яного горбка.

Передміхурова залоза оточена щільним фасціальним листком, який утворює передміхурову капсулу (capsula prostatica, Пирогова—Ретціуса), з'єднану з лобковими кістками за допомогою лобково-передміхурових зв'язок (lig. puboprostaticum). Задня частина капсули утворена черевно-промежинним апоневрозом, нижня зрощена з верхнім листком фасції діафрагми таза, верхня—з фасцією сечового міхура. Простір між фасціальною капсулою і залозою називають "ложе передміхурової залози". У ньому міститься венозне сплетення органа.

Синтопія. Передня поверхня залози відділена передміхуровою клітковиною від лобкового симфізу, задня обернена до прямої кишки та відмежована від неї черевно-промежинним апоневрозом і шаром клітковини. Основа передміхурової залози зрощена з шийкою сечового міхура. До задньої ділянки основи залози прилягають нижні відділи сім'яних пухирців. Через товщу залози проходять сечівник і сім'явиносні протоки.

Кровопостачання передміхурової залози здійснюють нижні міхурові, а також середні прямокишкові артерії. Відтік венозної крові відбувається в міхурове та прямо-кишкове венозні сплетення.

Лімфа від залози відтікає в двох напрямках: у крижові лімфатичні вузли та у вузли за ходом клубових артерій.

Іннервацію забезпечують гілки підчеревного нервового сплетення, що утворюють нервове сплетення передміхурової залози.
Переглядів: 1865 | Додав: anatomia | Теги: Внутрішні чоловічі статеві органи. | Рейтинг: 0.0/0
Пансионат для пожилых людей

Хотя многие желают провести старость дома, в окружении близких, в определенных ситуациях требуется использование дома престарелых. 

Дома престарелых определяются как специализированные центры, которые предлагают уход в палате вашим близким в возрасте старше 60 лет, нуждающимся в ежедневном уходе. Их основная миссия — следить за уязвимыми людьми, однов... Читать далее...


Рукавная гастрэктомия

Рукавная гастрэктомия — необратимая бариатрическая операция, направленная на уменьшение объема желудка с целью снижения веса. Это так называемое хирургическое вмешательство по поводу ожирения предназначено для определенных категорий пациентов в возрасте от 18 до 60 лет с патологическим ожирением или тяжелым ожирением (ИМТ более 40). Обратите внимание, что предоперационное наблюдение за рукавом длится от 6 до 12 месяцев. Это посл... Читать далее...


Хід очеревини
1 — діафрагма;
2 — підшлункова залоза;
3 — чотири листки брижі поперечної ободової кишки;
4 — поперечна ободова кишка;
5 — петлі тонкої кишки;
6 — прямокишково-маткова заглибина;
7 — пряма кишка;
8 — сечовий міхур;
9 — міхурово-маткова заглибина;
10 — матка;
11 — задні два листки.....


Схема кровообігу
а — до народження: I — венозний анастомоз між легеневою артерією і аортою; 2 — аорта; 3 — гілки легеневої артерії до лівої легені; 4 — впадіння легеневих вен у ліве передсердя; 5 — ліве передсердя; 6 — лівий шлуночок; 7 — правий шлуночок; 8 — артерії до печінки; 9 — артерії до ворітної вени; 10, 12 — пупкові артерії; 11 — пупкова вена; 13 — венозна.....


close