Внутрішні жіночі статеві органи. Яєчник
Це парний орган розміром 2,5x1,5x1 см.

Будова. Яєчник має два краї: передній, фіксований до широкої зв'язки матки, і задній — вільний, обернений у бік прямої кишки. У ньому розрізняють дві поверхні: присередню, що обернена в порожнину таза та торкається тазових органів, і бічну, обернену до стінки таза. До маткового кінця яєчника кріпиться власна зв'язка яєчника, що фіксує його до кута матки. До трубного кінця яєчника фіксована підвішувальна зв'язка яєчника.

Зовнішній покрив яєчника утворений зародковим епітелієм, що зумовлює його матовість. Очеревина вкриває яєчник лише в місці його фіксації до широкої зв'язки матки. Тут утворюється кільцеподібна біла смужка очеревини, зрощеної з яєчником, — кільце Фарра—Вальдеєра. Допереду від цього кільця передній край яєчника заходить між листки широкої зв'язки матки. У зазначеному місці в нього входять кровоносні судини, нерви та лімфатичні судини. Місце входження судинно-нервових утворень називають воротами яєчника.

Синтопія. Яєчник прилягає до бічної стінки таза дещо нижче входу в малий таз. Тут, поблизу біфуркації спільної клубової артерії, утворюється заглибина — яєчникова ямка (fossa ovarica). Вона обмежена спереду зовнішніми клубовими судинами, ззаду — внутрішніми клубовими судинами, знизу — матковою артерією, дно її утворене внутрішнім затульним м'язом, вкритим очеревиною.

Кровопостачання яєчника забезпечують яєчникова артерією, що починається від черевної частини аорти на рівні Ц, та яєчникова гілка маткової артерії. Судини яєчника з'єднуються між собою. Відтік венозної крові відбувається яєчниковими венами в нижню порожнисту вену з правого боку, та ниркову вену — з лівого, а також у матково-піхвове сплетення.

Лімфа від яєчника відтікає в аортальні та клубові лімфатичні вузли.

Іннервацію органа забезпечують гілки матково-піхвового сплетення.
Категорія: Топографічна анатомія таза | Переглядів: 3094 | Додав: anatomia | Теги: топографічна анатомія таза, анатомія людини, топографічна анатомія, Яєчник, Внутрішні жіночі статеві органи, Анатомія | Рейтинг: 0.0/0
Рукавная гастрэктомия

Рукавная гастрэктомия — необратимая бариатрическая операция, направленная на уменьшение объема желудка с целью снижения веса. Это так называемое хирургическое вмешательство по поводу ожирения предназначено для определенных категорий пациентов в возрасте от 18 до 60 лет с патологическим ожирением или тяжелым ожирением (ИМТ более 40). Обратите внимание, что предоперационное наблюдение за рукавом длится от 6 до 12 месяцев. Это посл... Читать далее...


Что такое онлайн-психологическая помощь?

Получение психологической помощи онлайн — это не только эффективный способ получить поддержку, но и метод, который становится все более востребованным среди большого количества населения. Мы рассмотрим о преимуществах выбора онлайн-психологической помощи, независимо от проблемы.

Психологическая помощь онлайн — это любая поддержка, предлагаемая медици... Читать далее...


Хід очеревини
1 — діафрагма;
2 — підшлункова залоза;
3 — чотири листки брижі поперечної ободової кишки;
4 — поперечна ободова кишка;
5 — петлі тонкої кишки;
6 — прямокишково-маткова заглибина;
7 — пряма кишка;
8 — сечовий міхур;
9 — міхурово-маткова заглибина;
10 — матка;
11 — задні два листки.....


Схема кровообігу
а — до народження: I — венозний анастомоз між легеневою артерією і аортою; 2 — аорта; 3 — гілки легеневої артерії до лівої легені; 4 — впадіння легеневих вен у ліве передсердя; 5 — ліве передсердя; 6 — лівий шлуночок; 7 — правий шлуночок; 8 — артерії до печінки; 9 — артерії до ворітної вени; 10, 12 — пупкові артерії; 11 — пупкова вена; 13 — венозна.....


close