Зовнішні чоловічі статеві органи. Калитка
Калитка — це шкірний мішок, розділений перегородкою на два відділи, в яких розташовані чоловічі статеві залози (яєчки; testis) і калиткова частина сім'яних канатиків.

Пошарова топографія. Стінка калитки утворена тканинами, гомологічними шарам передньої черевної стінки: шкірою, м'ясистою оболонкою (tunica dartos), зовнішньою та внутрішньою сім'яними фасціями і піхвовою оболонкою яєчка.

Шкіра калитки тонка й еластична, надзвичайно чутлива до подразнень. По середній лінії розташований сагітальний шов, який утворився внаслідок зрощення двох закладок і є продовженням аналогічного шва промежини та статевого члена. Підшкірна жирова клітковина міститься лише біля кореня калитки.

М'ясиста оболонка є продовженням підшкірної сполучної тканини з пахвинної ділянки і промежини. За походженням це — типовий підшкірний м'яз. Оболонка позбавлена жиру і містить елементи непосмугованої м'язової тканини, що під час скорочення зморщує шкіру. Продовження цієї оболонки вглиб утворює перегородку калитки (septum scroti). Надзвичайна еластичність шкіри та м'ясистої оболонки дає змогу висікати значні ділянки. Через скорочення м'язів краї рани ввертаються всередину, що утруднює загоєння.

Зовнішня сім'яна фасція (fascia spermatica externa) — продовження поверхневої фасції живота.

М'яз — підіймач яєчка (m. cremaster) є похідним внутрішнього косого (в основному) і поперечного м'язів живота. Він має сполучнотканинні пучки, що вкривають волокна (fascia cremasterica).

Внутрішня сім'яна фасція (fascia spermatica interna) — сполучнотканинна оболонка, що є продовженням поперечної фасції (fascia transversalis). Вона вкриває яєчко, сім'явиносну протоку, судини та нерви яєчка.

Піхвова оболонка яєчка (tunica vaginalis testis) утворена очеревиною, що в процесі розвитку проникла в калитку. Вона утворена пристінковою, (lamina parietalis) і нутрощевою пластинками (lamina visceralis).
 
Пристінкова пластинка прилягає до внутрішньої сім'яної фасції, нутрощева вкриває яєчко і зростається з його білковою оболонкою. Між цими листками розташована щілиноподібна порожнина, яка має значення при розвитку такого патологічного стану, як водянка яєчка.
 
Незважаючи на багатошаровість стінки калитки, практично розрізняють два шари: шкіру з м'ясистою оболонкою та решту.

Кровопостачання калитки здійснюють задні та передні калиткові гілки (гг. scrotales posteriores et anteriores), які виникають відповідно з внутрішньої соромітної, промежинно'і і зовнішніх соромітних артерій (аа. pudendae externae). Венозний відтік відбувається через однойменні вени.

Лімфа від стінок калитки відтікає в пахвинні лімфатичні вузли.

Іннервацію калитки забезпечують гілки соромітного нерва, які віддають задні калиткові нерви, і клубово-пахвинного нерва (n. ilioinguinalis), який віддає передні калиткові нерви.
Категорія: Топографічна анатомія таза | Переглядів: 9302 | Додав: anatomia | Теги: топографічна анатомія таза, топографічна анатомія, Анатомія, анатомія людини, Зовнішні чоловічі статеві органи, калитка | Рейтинг: 0.0/0
Пансионат для пожилых людей

Хотя многие желают провести старость дома, в окружении близких, в определенных ситуациях требуется использование дома престарелых. 

Дома престарелых определяются как специализированные центры, которые предлагают уход в палате вашим близким в возрасте старше 60 лет, нуждающимся в ежедневном уходе. Их основная миссия — следить за уязвимыми людьми, однов... Читать далее...


Рукавная гастрэктомия

Рукавная гастрэктомия — необратимая бариатрическая операция, направленная на уменьшение объема желудка с целью снижения веса. Это так называемое хирургическое вмешательство по поводу ожирения предназначено для определенных категорий пациентов в возрасте от 18 до 60 лет с патологическим ожирением или тяжелым ожирением (ИМТ более 40). Обратите внимание, что предоперационное наблюдение за рукавом длится от 6 до 12 месяцев. Это посл... Читать далее...


Хід очеревини
1 — діафрагма;
2 — підшлункова залоза;
3 — чотири листки брижі поперечної ободової кишки;
4 — поперечна ободова кишка;
5 — петлі тонкої кишки;
6 — прямокишково-маткова заглибина;
7 — пряма кишка;
8 — сечовий міхур;
9 — міхурово-маткова заглибина;
10 — матка;
11 — задні два листки.....


Схема кровообігу
а — до народження: I — венозний анастомоз між легеневою артерією і аортою; 2 — аорта; 3 — гілки легеневої артерії до лівої легені; 4 — впадіння легеневих вен у ліве передсердя; 5 — ліве передсердя; 6 — лівий шлуночок; 7 — правий шлуночок; 8 — артерії до печінки; 9 — артерії до ворітної вени; 10, 12 — пупкові артерії; 11 — пупкова вена; 13 — венозна.....


close