Зовнішні чоловічі статеві органи. Статевий член
Голотопія та скелетотопія. Корінь статевого члена (radix penis), розташований під шкірою основи калитки, зрощений з гілками сідничих і лобкових кісток, з лобковим симфізом і сечо-статевою діафрагмою. Від цих кісток починаються ніжки статевого члена, які сходяться в ділянці лобкового симфізу та продовжуються в тіло статевого члена.

Будова. Статевий член складається з кореня, тіла (corpus penis) і головки (glans penis). Основа члена утворена двома печеристими тілами (corpus cavernosus penis) і губчастим тілом (corpus spongiosus penis), які ззовні вкриті шкірою, підшкірною жировою клітковиною з поверхневою фасцією, глибокою фасцією та білковою оболонкою, від якої вглиб відходять відростки — перекладки. Між останніми формуються простори, що зумовлюють печеристу будову. Печеристі тіла розділені поздовжньою перегородкою статевого члена.

Губчасте тіло статевого члена менше печеристих. У ньому розташований сечівник. У задній частині губчасте тіло має розширення — цибулину статевого члена, а передній його кінець продовжується в головку статевого члена. Печеристі тіла закінчуються біля основи головки, зростаючись із губчастим тілом статевого члена. На нижньому краю дистальної частини головки члена відкривається сечівник. Головка статевого члена відділена від тіла вінцем головки (corona glandis). У ділянці головки шкіра утворює дуплікатуру — передню шкірочку (preputium), що може зміщуватися. На нижній поверхні статевого члена передня шкірочка переходить у вуздечку, що кріпиться до головки. У разі патологічного звуження отвору передньої шкірочки головку оголити не вдається. Цей стан має назву фімоз (phymosis). Якщо із зусиллям змістити шкірочку та відкрити головку, вузький отвір передньої шкірочки стисне її. Виникає "удавка" — пара фімоз, унаслідок якого може некротизуватися головка. Внутрішня поверхня передньої шкірочки має велику кількість сальних залоз (glandulae preputiales), які виділяють особливий секрет (smegma preputialis), що накопичується в просторі між шкірочкою та головкою. У разі недотримання гігієнічних норм накопичення смегми призводить до запалення головки та передньої шкірочки — баланопоститу.

Кровопостачання статевого члена відбувається з внутрішньої соромітної артерії, від якої беруть початок артерія цибулини, артерія сечівника та кінцеві парні гілки: дорсальна та глибока артерії статевого члена (a. profunda penis). Глибока артерія заходить у ніжку печеристого тіла та проходить поздовжньо в його товщі.
 
Артерія спинки статевого члена — кінцева гілка внутрішньої соромітної артерії — переходить на спинку статевого члена і йде в борозні між печеристими тілами під глибокою фасцією. Від зазначених артерій відходить багато гілочок, які постачають кров у печери печеристих тіл. Венозний відтік відбувається через поверхневі та глибокі дорсальні вени статевого члена. Поверхневі дорсальні вени розташовані під поверхневою фасцією в підшкірній жировій клітковині і добре контуруються, глибока спинкова вена — під глибокою фасцією між однойменними артеріями (v. dorsalis profunda penis). Із поверхневих вен кров прямує в зовнішні статеві вени. Основна частина крові відтікає по глибокій дорсальній вені статевого члена в передміхурово-залозово-міхурове сплетення.

Лімфа від статевого члена, який має поверхневу та глибоку сітки лімфатичних судин, відтікає в двох напрямках: із поверхневих судин — у внутрішню групу пахвинних лімфатичних вузлів, із глибоких — у зовнішні клубові лімфатичні вузли.

Іннервацію статевого члена забезпечують гілки підчеревного сплетення. Чутливу іннервацію здійснюють соматичні волокна від Sii-iv. Парасимпатичні волокна розслабляють стінки кровоносних судин, збільшують кровообіг, унаслідок чого виникає ерекція, симпатичні (Li-ii), навпаки, скорочують стінки кровоносних судин, зменшуючи тим самим кровообіг.
Категорія: Топографічна анатомія таза | Переглядів: 5034 | Додав: anatomia | Теги: топографічна анатомія таза, топографічна анатомія, Зовнішні чоловічі статеві органи, Анатомія, Статевий член, анатомія людини | Рейтинг: 2.2/4
Пансионат для пожилых людей

Хотя многие желают провести старость дома, в окружении близких, в определенных ситуациях требуется использование дома престарелых. 

Дома престарелых определяются как специализированные центры, которые предлагают уход в палате вашим близким в возрасте старше 60 лет, нуждающимся в ежедневном уходе. Их основная миссия — следить за уязвимыми людьми, однов... Читать далее...


Рукавная гастрэктомия

Рукавная гастрэктомия — необратимая бариатрическая операция, направленная на уменьшение объема желудка с целью снижения веса. Это так называемое хирургическое вмешательство по поводу ожирения предназначено для определенных категорий пациентов в возрасте от 18 до 60 лет с патологическим ожирением или тяжелым ожирением (ИМТ более 40). Обратите внимание, что предоперационное наблюдение за рукавом длится от 6 до 12 месяцев. Это посл... Читать далее...


Хід очеревини
1 — діафрагма;
2 — підшлункова залоза;
3 — чотири листки брижі поперечної ободової кишки;
4 — поперечна ободова кишка;
5 — петлі тонкої кишки;
6 — прямокишково-маткова заглибина;
7 — пряма кишка;
8 — сечовий міхур;
9 — міхурово-маткова заглибина;
10 — матка;
11 — задні два листки.....


Схема кровообігу
а — до народження: I — венозний анастомоз між легеневою артерією і аортою; 2 — аорта; 3 — гілки легеневої артерії до лівої легені; 4 — впадіння легеневих вен у ліве передсердя; 5 — ліве передсердя; 6 — лівий шлуночок; 7 — правий шлуночок; 8 — артерії до печінки; 9 — артерії до ворітної вени; 10, 12 — пупкові артерії; 11 — пупкова вена; 13 — венозна.....


close