Зовнішні чоловічі статеві органи. Яєчко
Голотопія. Яєчко — парний орган, який належить до внутрішніх статевих органів чоловіка. Кожне яєчко розташоване у відповідній половині калитки і відділене одне від одного перегородкою. Ліве яєчко лежить нижче правого. Верхні кінці яєчок спрямовані вперед і вбік.

Будова. Яєчко має яйцеподібну форму, сплюснуте з боків. Його розміри (довжина — 4,5 см, ширина — 2,5 см, товщина — 3 см) не відповідають функціональним можливостям. Пружність яєчка під час пальпації залежить від наповнення сім'яною рідиною, з віком вона зменшується. Спереду і з боків яєчко вкрите нутрощевим листком піхвової (серозної) оболонки, під яким розташована білкова оболонка — щільна фіброзна пластинка, не здатна розтягуватися, тому при набряках яєчко стискається, що супроводжується сильним болем. Зсередини розташована багата на судини судинна оболонка.
 
По задньому краю яєчка, позбавленому серозного покриву, білкова оболонка потовщена внаслідок входження кровоносних судин і виходу сім'яних канальців — це середостіння яєчка (mediastinum testis). Від середостіння всередину паренхіми яєчка відходять радіальні перегородки, що ділять її на часточки. Паренхіма часточок яєчка утворена звивистими сім'яними трубочками, від яких у ділянці верхівки часточки відходять прямі сім'яні трубочки, що проходять через середостіння і потрапляють у над'яєчко (epididymis), де об'єднуються у виносні протоки.

Над'яєчко розташоване вздовж заднього краю яєчка, має головку, тіло та хвіст. Головка над'яєчка розміщена вгорі, хвіст обернений униз і переходить у сім'явиносну протоку. Яєчко та над'яєчко містять рештки ембріональних закладок: у місці з'єднання пристінкового та нутрощевого листків піхвової оболонки яєчка, біля його нижнього кінця, а також на 1 см вище верхнього кінця розташовані зв'язки, що йдуть до стінки калитки, — рештки тяжа яєчка; на передньому кінці придатка є пухирець із серозною рідиною — привісок над'яєчка, що є рештками парамезонефричного (мюллерового) ходу; на верхньому кінці яєчка розташований його привісок (appendix testis) — утворення, гомологічне лійці маткової труби. Ці утворення можуть бути причиною розвитку кісти яєчка.

Кровопостачання яєчка здійснює яєчкова артерія (a. testicularis), яка починається від черевної частини аорти. Відтік венозної крові відбувається в нижню порожнисту вену через праву яєчкову вену, ліворуч — у ліву ниркову вену. Проходячи в сім'яному канатику, вени яєчка утворюють лозоподібне сплетення (plexus pampiniformis), яке має анастомози із зовнішньою соромітною веною та венами черевної стінки.

Лімфа від яєчка відтікає в поперекові вузли, розташовані поблизу місця формування цистерни грудної протоки (cisterna chyli) біля аорти, та в нижні клубові лімфатичні вузли, розміщені по ходу зовнішньої клубової вени, звідти — у приаортальні лімфатичні вузли. Через це видалення регіонарних лімфатичних вузлів при злоякісному новоутворенні яєчка утруднене, а завдяки близькості цистерни метастазування є генералізованим.

Іннервацію яєчка забезпечують аортальне та ниркове симпатичні сплетення, нижнє підчеревне сплетення, що підходять до нього разом з яєчковою артерією, та статева гілка від статево-стегнового нерва. В яєчку міститься велика кількість нервових закінчень, тому його забої надзвичайно болючі і нерідко супроводжуються втратою свідомості.
Категорія: Топографічна анатомія таза | Переглядів: 6382 | Додав: anatomia | Теги: топографічна анатомія, анатомія людини, Анатомія, Зовнішні чоловічі статеві органи, Яєчко, топографічна анатомія таза | Рейтинг: 0.0/0
Пансионат для пожилых людей

Хотя многие желают провести старость дома, в окружении близких, в определенных ситуациях требуется использование дома престарелых. 

Дома престарелых определяются как специализированные центры, которые предлагают уход в палате вашим близким в возрасте старше 60 лет, нуждающимся в ежедневном уходе. Их основная миссия — следить за уязвимыми людьми, однов... Читать далее...


Рукавная гастрэктомия

Рукавная гастрэктомия — необратимая бариатрическая операция, направленная на уменьшение объема желудка с целью снижения веса. Это так называемое хирургическое вмешательство по поводу ожирения предназначено для определенных категорий пациентов в возрасте от 18 до 60 лет с патологическим ожирением или тяжелым ожирением (ИМТ более 40). Обратите внимание, что предоперационное наблюдение за рукавом длится от 6 до 12 месяцев. Это посл... Читать далее...


Хід очеревини
1 — діафрагма;
2 — підшлункова залоза;
3 — чотири листки брижі поперечної ободової кишки;
4 — поперечна ободова кишка;
5 — петлі тонкої кишки;
6 — прямокишково-маткова заглибина;
7 — пряма кишка;
8 — сечовий міхур;
9 — міхурово-маткова заглибина;
10 — матка;
11 — задні два листки.....


Схема кровообігу
а — до народження: I — венозний анастомоз між легеневою артерією і аортою; 2 — аорта; 3 — гілки легеневої артерії до лівої легені; 4 — впадіння легеневих вен у ліве передсердя; 5 — ліве передсердя; 6 — лівий шлуночок; 7 — правий шлуночок; 8 — артерії до печінки; 9 — артерії до ворітної вени; 10, 12 — пупкові артерії; 11 — пупкова вена; 13 — венозна.....


close