Жіноча соромітна ділянка (pudendum femininum) містить у своєму складі зовнішні жіночі статеві органи: великі соромітні губи (labia majora pudendi), малі соромітні губи, присінок піхви, клітор, зовнішнє вічко сечівника, залози присінка.

Великі соромітні губи, що обмежують соромітну щілину, утворені шкірою та клітковиною, яка містить фіброзні пучки щільної волокнистої сполучної тканини та підшкірне венозне сплетення. З'єднуючись вгорі та спереду від лобка, вони утворюють передню спайку губ (commissura labiorum anterior), ззаду — задню спайку (commissura labiorum posterior). Відстань між відхідником і великими соромітними губами становить 2—3 см. В їх товщі закінчуються круглі зв'язки матки. Особливістю шарів великих соромітних губ є відсутність поверхневої фасції і наявність сполучнотканинних тяжів, які забезпечують з'єднання шкіри з окістям л ... Читати далі »
Категорія: Топографічна анатомія таза | Переглядів: 3202 |

Піхва є продовженням матки у вигляді труби завдовжки 8—10 см.

Будова. З порожниною матки піхва сполучається через канал шийки матки. Унизу, в жіночій соромітній ділянці вона відкривається соромітною щілиною між малими соромітними губами. Між піхвою та тілом матки утворюється тупий кут. На розрізі просвіт піхви має вигляд Н-подібної щілини, оскільки орган містить лише дві стінки: передню та задню, причому перша на 1,5—2 см коротша.

Синтопія. Шийка матки неначе вступає в порожнину піхви, утворюючи її склепіння.

Передня стінка піхви прилягає до задньої стінки сечового міхура та сечівника, з якими вона пов'язана настільки міцно, що при розривах матки (або сечівника) тут можуть утворюватися міхурово-піхвові нориц ... Читати далі »
Категорія: Топографічна анатомія таза | Переглядів: 4605 |

Це парний орган розміром 2,5x1,5x1 см.

Будова. Яєчник має два краї: передній, фіксований до широкої зв'язки матки, і задній — вільний, обернений у бік прямої кишки. У ньому розрізняють дві поверхні: присередню, що обернена в порожнину таза та торкається тазових органів, і бічну, обернену до стінки таза. До маткового кінця яєчника кріпиться власна зв'язка яєчника, що фіксує його до кута матки. До трубного кінця яєчника фіксована підвішувальна зв'язка яєчника.

Зовнішній покрив яєчника утворений зародковим епітелієм, що зумовлює його матовість. Очеревина вкриває яєчник лише в місці його фіксації до широкої зв'язки матки. Тут утворюється кільцеподібна біла смужка очеревини, зрощеної з яєчником, — кільце Фарра—Вальдеєра. Допереду від цього кільця передній край яєчни ... Читати далі »
Категорія: Топографічна анатомія таза | Переглядів: 3084 |

Маткова труба — порожнисте утворення завдовжки 10—12 см.

Голотопія. Труба проходить по верхньому краю широкої зв'язки матки, що утворює для неї брижу (mesosalpinx), в якій до органа підходять судинні гілки маткової і яєчникової артерій.

Будова. Маткова труба містить маткову частину, перешийок, ампулу, лійку та торочки (fimbriae tubae). Стінка органа представлена такими шарами: серозною оболонкою, підсерозним прошарком, м'язовою і слизовою оболонками.

Синтопія. Маткова труба тісно зв'язана з яєчником: охоплює його з трьох боків. Біля матки труба має горизонтальний напрямок, потім утворює різкий згин і майже вертикально прямує вгору вз ... Читати далі »
Категорія: Топографічна анатомія таза | Переглядів: 3302 |

Широка зв'язка матки — парна. Вона є дуплікатурою очеревини і має чотирикутну форму. її присередній край фіксований до бічного краю матки, бічний — до бічної стінки таза в ділянці крижово-клубового суглоба. Верхній її край вільний, у ньому розташована маткова труба, нижній — утворений завдяки розходженню листків очеревини. У товщі (зверху вниз) широкої зв'язки матки розташовані маткові труби, круглі зв'язки матки (ligg. teres uteri), задні частини яєчників та власні зв'язки яєчників (ligg. ovarii proprium).
 
Усі ці утворення випинають очеревину широкої зв'язки й утворюють власні брижі, тобто частини зв'язки, що кріпляться до цих органів: mesometrium — брижа матки, mesosalpinx — брижа маткової труби, mesoovarium — брижа яєчника, mesodesma — стрічка очеревини, фіксована до к ... Читати далі »
Категорія: Топографічна анатомія таза | Переглядів: 5747 |

Голотопія. Матка розміщена в центральній частині порожнини малого таза між сечовим міхуром і прямою кишкою.

Скелетотопія. Перешийок (перехід тіла в шийку — isthmus uteri) та шийка матки розташовані на рівні Sii-iii.

Будова. Матка має три відділи: дно (fundus uteri) — частина, розташована вище відходження маткових труб, тіло (corpus uteri) — частина органа між дном і шийкою, та шийку (cervix uteri), що має надпіхвову та піхвову порції. Звужену частину тіла в ділянці шийки називають перешийком. Розрізняють передню та задню поверхні, правий і лівий краї матки. Поздовжня вісь матки нахилена вперед (anteversio), тіло матки по відношенню до шийки також нахилене вперед (anteflexio).
... Читати далі »
Категорія: Топографічна анатомія таза | Переглядів: 2786 |

Голотопія. Сім'яний канатик простягається від заднього краю яєчка до глибокого пахвинного кільця.

Будова. Він є комплексом анатомічних утворень, в який входять сім'явиносна протока з однойменними артерією і веною, яєчкова артерія, лозоподібне венозне сплетення, лімфатичні судини, гілки яєчкового нервового сплетення, рештки піхвового відростка очеревини. Усі вони ззовні всередину вкриті зовнішньою сім'яною фасцією, м'язом — підіймачем яєчка з фасцією, що його вкриває, і внутрішньою сім'яною фасцією.

Синтопія елементів канатика. Органи сім'яного канатика оточені пухкою клітковиною. У задньому відділі розташована сім'явиносна протока, попереду якого яєчкова артерія, ззаду — артерія сім'явиносної протоки. Однойменні вени ... Читати далі »
Категорія: Топографічна анатомія таза | Переглядів: 3442 |

1 2 3 4 »
Что такое онлайн-психологическая помощь?

Получение психологической помощи онлайн — это не только эффективный способ получить поддержку, но и метод, который становится все более востребованным среди большого количества населения. Мы рассмотрим о преимуществах выбора онлайн-психологической помощи, независимо от проблемы.

Психологическая помощь онлайн — это любая поддержка, предлагаемая медици... Читать далее...


Повреждения в области локтевого сустава

Несмотря на поверхностное положение локтевого сустава, хорошо доступного для ощупывания, повреждения его являются для врача источником затруднений. Причиной служит, во-первых, то обстоятельство, что этот сустав состоит из трех костей, кроме того мягкие ткани часто сильно припухают, и припухлость распространяется значительно дальше, чем это наблюдается напр. на лучезапястном суставе. Но если мы привыкнем выводить логические заключения ... Читать далее...


close