Спинний мозок вкритий трьома оболонами: найбільш поверхнево розташована тверда оболона спинного мозку (dura mater spinalis), під нею лежить павутинна оболона спинного мозку (arachnoidea mater spinalis) і безпосередньо до поверхні спинного мозку прилягає м'яка оболона спинного мозку (ріа mater spinalis).

Тверда оболона спинного мозку, що на відміну від такої головного мозку нещільно прилягає до стінок хребтового каналу, простягається від великого потиличного отвору до Sii-iii. У бічних відділах хребтового каналу оболона дає відростки, створюючи тим самим футляри для спинномозкових нервів до виходу їх через міжхребцеві отвори.

Між твердою оболоною і окістям, що вистилає внутрішню стінку хребтового каналу, розташований надтвердооболонний (навколотвердооболонний) простір (spatium epiduralis (pe ... Читати далі »
Категорія: Топографічна анатомія хребта та спинного мозгу | Переглядів: 6478 |

Оточений мозковими оболонами, спинний мозок у хребтовому каналі займає простір від дуги атланта (Ci) до верхнього краю Lii, причому в дітей він закінчується завжди нижче. Тому поперекову пункцію у дорослих можна робити вище і нижче за четвертий поперековий (Liv) хребець, у дітей — лише нижче від остистого відростка четвертого поперекового (Liv) хребця. У нижній частині спинний мозок має мозковий конус (conus medullaris), від якого починається кінцева нитка (filum terminale). У спинному мозку є два стовщення: верхнє — шийне (intumescentia cervicalis) від Civ до Тi, нижнє — попереково-крижове (intumescentia lumbosacralis) від Тх до Li .

По обидва боки від спинного мозку двома поздовжніми рядами виходять корінці спинномозкових нервів. Передній корінець (radix ventralis) містить у своєму складі нейрити рухових нейронів, задній (radix dorsalis) — ... Читати далі »

Хребтовий стовп містить у своєму складі 31—33 хребці (vertebrae) — 7 шийних, 12 грудних, 5 поперекових, 5 крижових і 2—4 куприкових. Має фізіологічні кривини в сагітальній площині: у шийній і поперековій ділянках — лордоз (lordosis), у грудній і крижовій — кіфоз (kyphosis), які формуються з 3—4-го місяців життя, коли дитина починає піднімати та тримати голову, сидіти і ходити, і до 18—25 років .
 
Унаслідок патологічних процесів або тривалого неправильного положення тулуба може розвиватися патологічна кривина у фронтальній площині — сколіоз (scoliosis).

Хребці з'єднуються один з одним тілами, дугами, остистими, поперечними і суглобовими відростками. З'єднання тіл хребців, за винятком Ci і Сii, крижової і куприков ... Читати далі »

Межі. Ділянка хребта простягається від потиличної кістки до куприкової. Боковими межами хребтового стовпа є вертикальні лінії, проведені через поперечні відростки хребців.

Кістково-м'язові орієнтири. Завдяки з'єднанню остистих відростків хребців утворюється остистий гребінь (crista mediana). Доступними для пальпації є остисті відростки Сii і Сvii, підвищення останнього та остистий відросток Тi, добре видно під час візуального обстеження. Горизонтальна лінія, проведена між нижніми кутами лопаток, визначає верхівку остистого відростка Тш, а лінія, що проходить у горизонтальному напрямку між найбільш виступаючими точками гребенів клубових кісток (лінія Якобі), розташована між остистими відростками Liv и Lv. З боків від задньої серединної лінії розташовано два поздовжні валики, якими є м'язи — випрямлячі хребта.

Что такое онлайн-психологическая помощь?

Получение психологической помощи онлайн — это не только эффективный способ получить поддержку, но и метод, который становится все более востребованным среди большого количества населения. Мы рассмотрим о преимуществах выбора онлайн-психологической помощи, независимо от проблемы.

Психологическая помощь онлайн — это любая поддержка, предлагаемая медици... Читать далее...


Повреждения в области локтевого сустава

Несмотря на поверхностное положение локтевого сустава, хорошо доступного для ощупывания, повреждения его являются для врача источником затруднений. Причиной служит, во-первых, то обстоятельство, что этот сустав состоит из трех костей, кроме того мягкие ткани часто сильно припухают, и припухлость распространяется значительно дальше, чем это наблюдается напр. на лучезапястном суставе. Но если мы привыкнем выводить логические заключения ... Читать далее...


close