У ділянці таза розрізняють дві фасції: пристінкову та нутрощеву. Пристінкова фасція вкриває стінки та м'язи таза, нутрощева — органи таза. За походженням фасції таза є ущільненою сполучною тканиною (вкриває стінки й органи), частково редукованим лобково-куприковим м'язом (вкриває м'яз — підіймач відхідника), зрощенням і редукцією листків первинної очеревини (черевно-промежинний апоневроз). Листки фасцій переходять один в один у місці прилягання анатомічних утворень, які вони вкривають, формуючи при цьому сухожилкові дуги та фасціальні вузли.

Нутрощева фасція таза є продовженням внутрішньочеревної фасції. Вона зростається з кістками в ділянці термінальної лінії таза і, спускаючись униз, вкриває його стінки. Спереду фасція вистеляє лобковий симфіз, кістки та м'язи в ділянці затульного отвору, в нижній частині, ущільнюючись, переходить у фа ... Читати далі »
Категорія: Топографічна анатомія таза | Переглядів: 4171 |

М'язи таза поділяють на пристінкові та нутрощеві. До пристінкових належать внутрішній затульний (m. obturatorius internus) і грушоподібний (т. piriformis) м'язи.

Внутрішній затульний м'яз починається від затульної перетинки (membrana obturatoria) і внутрішніх країв затульного отвору тазової кістки, проходить по бічній стінці таза і виходить через малий сідничний отвір, вклинюється між верхнім (m. gemellus superior) і нижнім близнюковими (т. gemellus inferior) м'язами і разом з ними прикріплюється до внутрішньої поверхні великого вертлюга стегнової кістки. Між лобковою кісткою та затульними м'язами у верхній частині затульного отвору формується затульний канал, що містить однойменний судинно-нервовий пучок.

Грушоподібний м'яз починається від передньої поверхні Sii—S ... Читати далі »
Категорія: Топографічна анатомія таза | Переглядів: 4919 |

Загальна будова. Кісткову основу таза утворюють дві тазові, крижова та куприкова кістки. Своєю чергою, кожна тазова кістка сформована зрощенням клубової, лобкової та сідничої кісток. З'єднання V поперекового та І крижового хребців випинається в порожнину малого таза й утворює мис. Спереду від нього лобкові кістки формують лобковий симфіз (symphysis pubica), укріплений зверху верхньою лобковою, а знизу — дугоподібною зв'язкою. Ззаду розташовані лівий і правий крижово-клубові суглоби (articulatio sacroilliaca), які укріплюють міцні крижово-клубові, крижово-горбова (lig. sacrotuberale) і крижово-остьова (lig. sacrospinale) зв'язки. Дві останні зв'язки замикають велику та малу сідничі вирізки й утворюють великий і малий сідничі отвори.
 
Куприкова кістка кріпиться до крижової за допомогою крижово-куприкового симфіза (symp ... Читати далі »
Категорія: Топографічна анатомія таза | Переглядів: 9540 |

Таз — це частина тіла людини, що проекційно відповідає кістковому тазу. У ній розташовані такі топографо-анатомічні ділянки: малий таз, сіднична ділянка нижньої кінцівки (тканини, що ззовні вкривають кісткову основу таза), ділянка промежини, частина ділянки черевної порожнини (м'які тканини й органи, розміщені всередині великого таза), частина ділянки хребта (крижова кістка та тканини, що вкривають її ззовні).

Кістковий таз — це сукупність двох тазових, крижової та куприкової кісток, з'єднаних суглобами та зв'язками.

Акушерський таз — кістковий таз дорослої жінки. Його будова та форма визначають можливості фізіологічного перебігу пологів.
... Читати далі »
Категорія: Топографічна анатомія таза | Переглядів: 2697 |

Лімфатична система заочеревинного простору представлена поперековими лімфатичними вузлами. Основні групи заочеревинних лімфатичних вузлів розташовані в клітковині вздовж черевної частини аорти, нижньої порожнистої вени та їхніх великих гілок. Великі лімфатичні колектори нижньої половини тіла людини формують два поперекових стовбури (trunci lumbales), які, зливаючись, утворюють грудну протоку, найчастіше на рівні Li де приблизно в половині випадків спостерігають її розширення (cisterna chyli). Вона лежить на ніжці поперекової частини діафрагми, зрощена з нею і скорочується та розтягується пасивно, що має велике значення для просування лімфи.

Грудна протока прилягає до задньоправої стінки черевної частини аорти і розташована спереду від більшості її гілок. Лише надреброва та поперекові артерії перехрещують протоку спереду. Праворуч і дещо спереду про ... Читати далі »

Вегетативні нервові сплетення заочеревинного простору представлені черевним, черевним аортальним, верхнім і нижнім брижовими, нирковим, наднирковим, сечовідним і верхнім підчеревним сплетеннями. У формуванні сплетень беруть участь малий і великий нутрощеві нерви з VI—XI грудних вузлів симпатичного стовбура, а також гілки блукаючих, тазових і нутрощевих крижових нервів.

Усі ці сплетення розташовані на передньобоковій стінці аорти. Найбільшим з них є черевне сплетення, що розміщене навколо черевного стовбура. За компактної будови сплетення представлене двома великими півмісяцевими вузлами (gangll. semilunaria), які охоплюють черевний стовбур.
 
Продовженням черевного сплетення є черевне аортальне, а донизу — верхнє підчеревне сплетення, що розташоване в діля ... Читати далі »

Симпатичний стовбур проникає в заочеревинний простір із заднього середостіння через щілини в діафрагмі.
 
Нижче термінальної лінії його поперекові вузли переходять у крижові. Симпатичний стовбур має від 4 до 5 поперекових вузлів витягнутої форми, що пов'язані між собою, з поперековими вузлами протилежного боку і з аортальними симпатичними сплетеннями.

Симпатичний стовбур розташований по присередньому краю великого поперекового м'яза й оточений дуплікатурою внутрішньочеревної фасції. Правий стовбур прикритий спереду нижньою порожнистою веною, лівий лежить поруч із черевною частиною аорти, спереду розташовані приаортальні лімфатичні вузли.
... Читати далі »

« 1 2 ... 8 9 10 11 12 ... 17 18 »
Пансионат для пожилых людей

Хотя многие желают провести старость дома, в окружении близких, в определенных ситуациях требуется использование дома престарелых. 

Дома престарелых определяются как специализированные центры, которые предлагают уход в палате вашим близким в возрасте старше 60 лет, нуждающимся в ежедневном уходе. Их основная миссия — следить за уязвимыми людьми, однов... Читать далее...


Рукавная гастрэктомия

Рукавная гастрэктомия — необратимая бариатрическая операция, направленная на уменьшение объема желудка с целью снижения веса. Это так называемое хирургическое вмешательство по поводу ожирения предназначено для определенных категорий пациентов в возрасте от 18 до 60 лет с патологическим ожирением или тяжелым ожирением (ИМТ более 40). Обратите внимание, что предоперационное наблюдение за рукавом длится от 6 до 12 месяцев. Это посл... Читать далее...


close